Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Svensk friskus ger medaljhopp

Sveriges skidskytteherrar kan ta stafettmedalj i Sotji. Torsdagens fjärdeplats smakade nämligen mer.

Hade det inte varit för Fredrik Lindströms straffrunda kanske Sverige till och med vunnit. Så nära var det, men nu blev både Österrike, Tyskland och Ryssland för svåra.

Vi tar det roligaste först: Friskusen Tobias Arwidson var helt respektlös på inledningssträckan. När han efter första liggserien lämnade skjutvallen först av alla var vi nog många svenskar som gnuggade oss i ögonen och undrade vad som var i görningen.

Han sköt snabbt som hade han haft en kpist i sina händer. Bra gick det också, trots ett extraskott. Att han sen tappade efter ett mer nervöst skytte i stående, (tre extraskott), gjorde mindre för han föll aldrig ur ramen. Differensen till tätlagen höll sig inom halvminuten, flera fall framåt mot tidigare. Här har vi nu äntligen hittat Sveriges försteman till OS-stafetten. Tobias Arwidson är respektlös och tycks helt sakna nerver. Efter torsdagstävlingen känns han given.

Veteranerna Björn Ferry och Carl-Johan Bergman fick också till det ordentligt på sina respektive sträckor. Inga bommar alls för någon av herrarna, vilket känns tryggt så här en månad före Sotji.

"Mitt bästa lopp för säsongen", betygsatte Björn Ferry sig själv utan prut och han tycks ha stegrat formen under jul- och nyårshelger hemmavid.

Sen går det bara konstatera när det gäller stafett: Extraskott, ja de går an, men straffrundor nej, några sådana har ett möjligt medaljlag i en OS-stafett inte råd med. Nu fick vi en runda sedan Fredrik Lindström fuskat med avfyrningarna. Han erkände själv sitt slarv, lite svagt faktiskt att inte kunna fokusera när Sverige äntligen hade slagläge.

Men åkningen var bra och det kommer en stafett till i Italien som ett sista genrep inför OS-äventyret. Som helhet ger vi ändå Sverige med beröm godkänt.

Dessutom hade det svenska laget haft en traumatisk morgon när ledarnas boningshus brann ner till grunden efter att larmet gått mitt under frukosten. Ingen kom till skada, men någon perfekt inledning på tävlingsdagen handlade det verkligen inte om.

Att även solen har fläckar fick Norge uppleva efter att jättetalangen och lillebror Johannes Bö på sin förstasträcka lagt sig till rätta och skjutit fem bom i följd. Tre extrarundor för honom var förstås en riktig skuffelse.

Norge hade sen inget med toppstriden att göra.

Österrike och Tyskland gjorde upp om segern med Ryssland på bronsplats. Dominik Landertinger avgjorde med en halv skidlängd till Österrikes fördel. Kul, speciellt som österrikaren drabbades av Crypton i Östersund hösten 2011 och då fick hela den säsongen spolierad. Nu är han rappare än någonsin.