Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Törs vi lita till vår egen inre röst?

Jag upplever för tillfället en nästintill allergisk känsla mot expertråd och forskningsresultat.

Varje gång jag slår på tv:n eller läser en dagstidning översköljs jag av åsikter kring hur vi människor borde känna, handla och uppfatta tillvaron. Och eftersom så kallade experter uttalar sig är det lätt att okritiskt ta till sig deras synpunkter. Törs vi överhuvudtaget lita till vår egen inre röst eller har den fullständigt drunknat i alla trender? För i sammanhanget ska vi ju inte glömma att mycket av den forskning vi i dag anser vara sann senare kommer att motbevisas och därför falla bort.

Är forskare och experter våra nya gudar och deras verifierade "sanningar" vår tids bibel?

Själv är jag av uppfattningen att var och en får söka sin egen väg och inställning till det vi ser och upplever. Känns det inte bra för mig att träna intensivt i tre minuter så är det inte bra för mig oavsett vad eventuell forskning visar. Jag tror nämligen inte på att agera utan att uppleva att det jag gör svarar mot en djupare känsla i mig. Problemet med att leta sin egen väg vad gäller psykiskt och fysiskt välbefinnande är att det ibland tar längre tid än att göra något som man har hört är bra.

Jag minns när vi en jul hade rusning till Yogashala. Alla ville köpa årets julklapp, en spikmatta. Den hade omtalats mycket i media och experter var eniga om hur välgörande den var för en spänd och värkande kropp. Något år efter fanns otaliga billiga kopior att köpa, men ingen var intresserade mera, nu var det annat som gällde om man skulle hänga på den senaste trenden.

Har vår tro på auktoriteter en koppling till dålig självkänsla och mental utmattning?

Jag tror att det till viss del hänger ihop. När vi känner oss kraftlösa och inte ser vårt eget värde är det lätt att ta till sig det andra säger utan att ifrågasätta det som sägs. Samtidigt kan vi uppleva att all information vi dagligen tar del av gör det mera och mera ansträngande att veta vad vi egentligen själv tycker.

I grunden handlar det om vem vi vill ska styra våra liv. Vill vi själv stå vid rodret behöver vi hela tiden vara uppmärksamma på vad vi släpper in i vårt medvetande. Med tiden tror jag att denna sorteringsprocess blir allt enklare. För ju mer vi lär oss att uppfatta våra inre signaler desto lättare går det att förlita sig på denna vakenhet inom oss som vet vad vi behöver för att må bra.

Jag beundrar verkligen människor som vågar stå emot tillfälliga trender som endast har som syfte att få oss att tro att vår lycka gömmer sig i den senaste teknikprylen eller modeplagget.

Naturligtvis är forskning viktig för mänsklighetens utveckling. Den förser oss med ny kunskap, nya tankar och perspektiv. Men när experters utlåtanden är viktigare än vår egen erfarenhet backar jag. För jag har verkligen tröttnat på alla experter som skapar sina egna identiteter utifrån forskningsresultat.

Tiden är mogen för att vi människor tar vara på våra liv och skapar förutsättningar för att göra och uppleva det som vi innerst inne vet leder till frid för oss själva och vår värld.