Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Travframtiden är ändå din, Bergh


Elitloppet 2014 blev en ren uppvisning från Björn Goop då han helt utan dramatik lotsade franske Timoko till segern.

För regerande mästaren Nahar slutade elitloppssagan med en galopp och antiklimax.

Men för tränaren och kusken Robert Bergh finns det många kapitel kvar att skriva. Han har tagit vid som Åke Svanstedts arvtagare och sitter högst uppe på travtronen som landets mest framgångsrike travtränare. Han kommer att dominera svensk travsport under lång tid.

Robert Bergh och Nahar kunde inte försvara sin titel i Elitloppet utan dagen tog slut redan i försöket.

Strax efter att bilen släppte iväg fältet slog hästen ihop och galoppen var ett faktum. Tyvärr är detta något som blivit Nahars stora akilleshäl och ett problem som tränare Bergh försöker få bukt på. Bergh skyller på att hästen blir spänd och ängslig i inledningen av loppen vilket i sin tur leder till galopperna.

Jag ställde frågan om några ändringar i utrustningen skulle kunna vara lösningen.

”Då hade jag försökt med det”, blev det blixtsnabba svaret från Bergsåkersprofilen när vi möttes på stallbacken.

Bergh såg ut att ta det hela med ro trots att han missade chansen att försvara sin tunga titel och trots att hans stjärna kan ha gjort sin sista elitloppstart. Men han vet att det finns en framtid som talar för honom även utan Nahar och det här var knappast sista gången han hade en häst i Elitloppet.

När Åke Svanstedt bestämde sig för att flytta till USA i höstas pekade många experter ut Bergh som tronföljaren och den som skulle dominera travsporten efter Svanstedt. Jag sa inte emot, men jag trodde att det skulle ta längre tid att nå toppen.

Nu är han ensam i topp i tränar­ligan och har lyft hela sin verksamhet till en ny nivå vilket är en riktigt stor bedrift. För det finns ett faktum som inte får glömmas bort.

I inledningen av karriären byggde Robert Bergh sina framgångar på de hästar som han själv tränade upp från grunden. Jag minns att han då uttryckte en viss besvikelse att framgångarna inte räckte till att locka fler hästägare att köpa häst hos honom.

Bergh har fått jobba hårdare för att få in hästar än många av de kollegor som finns i södra Sverige, men nu har utvecklingen vänt. Han har fått jobba med mer färdigt material och har nu en bättre bredd mellan stora unghästkullar och etablerade äldre stjärnhästar. Det är också en stor anledning till hans framgång.

Det är därför Robert Bergh kan kosta på sig ett präktigt leende – trots missen på Solvalla.

Annars var Björn Goop den store kungen på Solvalla då han tog franske Timoko till segern inför 27 000 jublande travfans. Finalen blev ganska odramatisk och avgjordes när Goop vann spetsstriden. Panne de Moteur var det stora hotet i rygg, men mäktade aldrig med att gå i strid med den franske stjärnan. Raja Mirchi var en annan häst som imponerade i försöken, men blev störd till galopp och blev aldrig något hot.

I stället kunde en märkbart tagen Björn Goop få vinna sitt första elitlopp. 2006 fick han segern med Conny Nobel till slut, men det berodde på att ettan och tvåan hade lämnat positiva dopningsprov.

Nu såg det ut som att han ville ta hela Solvalla i sin hand.

”Man blir tom”. Så beskrev Robert Bergh känslan när Nahar galopperade kort efter starten i elitloppsförsöket. Men Bergh är ändå den hetaste tränaren i Sverige just nu, konstaterar Fredrik Söderberg som såg Elitloppet på plats.

Krönikan är hämtad från ÖP:s systersajt ST.nu