Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vad är priset för en andra chans?

Annons

Skidåkaren Petter Northug festade och drack sprit med sina vänner i Byåsen till klockan fem i söndags morse. Sedan satte han sig bakom ratten i sin Audi och körde in mot Trondheims centrum. Farten var hög rakt igenom en rondell innan bilen kraschade våldsamt in i ett vägräcke. En kamrat som fanns med i bilen skadade ena armen. Petter Northug själv sprang från olycksplatsen. Först ljög han om vem som kört bilen. Sedan erkände han för polisen hur det låg till och sa offentligt att han ångrade sig djupt. Petter Northug riskerar nu fängelse för rattfylleri.

Det är i korta drag historien som skakat om Norge i veckan. Petter Northug som har sitt träningsparadis i Meråker valde till och med att åka över gränsen till Storlien när han skulle möta media. Det är historien som kanske med guds försyn det var tur att den inte slutade ännu värre.

Petter Northug kämpar nu för att behålla sina sponsorkontrakt och sin position närmast människors hjärta i skidåkarlandet Norge. Han verkar inte få det så svårt.

Tidningen VG gjorde två dagar efter kraschen en opinionsundersökning. Av drygt 2000 svarande norrmän upplevde över 62 procent Petter Northugs ursäkt som helt uppriktig och ärlig. Nästan lika många är övertygade om att han kommer tillbaka i skidspåren. I Petter Northugs hemlän Tröndelag tror över 70 procent av invånarna på sin skidhjälte, enligt VG.

- Ingen fyllekjörer får slik sympati, skriver VG:s krönikör Jostein Overvik och menar att skandalen kan vändas till det bättre om Petter Northug verkligen vill förändra sig.

Petter Northug är en särling i skidspåret. En åkare med motor och psyke för att göra det orimliga. Som att ena sekunden ligga sist och sladda i klungan för att några hundra meter senare med en fartökning retfullt enkelt ha sprintat förbi resten av världseliten. Som att i en gest av orubblig överlägsenhet passera mållinjen baklänges i ett världsmästerskap.

Idrottaren Petter Northug som tänjer gränser måste beundras. Utan honom skulle antagligen Johan Olssons bragdlopp ensam under 35 kilometer av VM-femmilen förra året varit fullständigt otänkbart eftersom det framstår som en antites av Northugs sätt att åka skidor. Två åkare på olika sätt förnyare av sin sport.

Elitidrott kräver total hängivenhet och träningsdiciplin. Ångesten över att lyckas eller misslyckas är ständig närvarande. Låt säga att Petter Northug tänjde på sina gränser även i söndags natt, som festprisse och att det höll på att gå riktigt åt helvete. Inte sagt som försvar men kanske förklaring.

Hur omskakande skandalen är blir tydligt när jag läser hur företaget Norway Events vrider sig som en mask på kroken för att kunna fortsätta sitt samarbete med Petter Northug. Norway Events arrangerar den årliga Toppidrettsveckan i Sörtröndelag. En vecka vars grundidé är att låta idrottande barn och ungdomar möta Norges största skidstjärnor. I sin värdegrund säger företaget att mötet med de förebilder som elitåkarna förutsätts vara ska ge en vitamininjektion.

Både världscup och VM i rullskidor har avgjorts under veckan. Petter Northug är det stora affischnamnet. I åtta år har han varit ledare för Toppidrettsveckans sommarskidskola för barn och ungdomar.

Den komplicerade frågan som företaget nu tvingas krisbearbeta är om Petter Northug fortfarande är en förebild? Svaret blir en klassisk motsägelse.

Norway Events medger att de starkt tvivlat på om samarbetet kan fortsätta och säger att "händelsen i helgen inte stämmer med att vara en god förebild för barn och unga på vår sommarskidskola".

Vilket nog de allra flesta skriver under på, även Petter Northug, men ungdomarna kommer ändå möta honom i skidskolan även i sommar.

För slutsatsen Norway Events drar trots sin värdegrund är att samarbetet fortsätter. Med motiveringen att "nu kan vi ge något tillbaka till Petter och hans familj. Vi vill ge signalen till våra deltagare i skidskolan och andra barn och ungdomar att alla måste få en andra chans…". En slutsats som förstås också är både sympatisk och mänsklig.

Vad är priset för en andra chans kan man undra? Jag hoppas att andra än företagspartners finns till hands för Petter Northug just nu.