Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vi har en tidsmaskin i vår källare

De flesta av oss har nog någon gång önskat att vi kunde resa tillbaka i tiden.

Kanske för att se hur våra hemtrakter såg ut innan de första bilarna kom, vad som formade våra föräldrar till vilka de blev eller bara för att skratta åt hur politikerna resonerade runt det här med internet innan någon förstod vad det egentligen var.

Även om man inte är det minsta intresserad av historieämnet som sådant så kan ingen av oss komma ifrån att allt vi själva är och gör i livet har sitt ursprung i saker som folk tänkt och gjort före oss. Saker man skulle kunna lära sig förstå och bli klokare av om man bara hade tillgång till en tidsmaskin.

Och vet ni vad. Vi på ÖP har en sådan i vår källare.

För medan vi på ett sätt är en nyhetsförmedlare bland flera andra, för saker som händer här och nu, så är det ändå en sak som skiljer ut oss från mängden – big time.

Det är att vi har gjort det här sedan 3 september 1877.

I 138 år har vi levt och andats med länet. I dag för dag, generation efter generation har vi levererat aktuella nyheter, pratat med länsbor och dokumenterat det som är viktigt för deras liv i Jämtland och Härjedalen.

Och det stora är att vi kommer ihåg allt. Vi minns händelserna, personerna, skatten, gråten, brotten, oron och lyckan, landvinningarna, födslarna och begravningarna.

De allra äldsta exemplaren av tidningen har vi överlått till Jamtli, men i vår egen källare har vi varenda ÖP sparad ända sedan 1933 och det är inget annat än en historisk skatt.

Och den skatten har vi bestämt oss för att använda. Sedan några månader tillbaka har vi börjat gräva i arkivet för att återuppliva intressanta minnen ut länets historia. De publiceras i första hand här på op.se under avdelningen #vårhistoria, men ibland också i tidningen. Hittills har ni exempelvis kunnat ta del av ett av det svenska flygvapnets största mysterier, bombplanet Röd Niklas, som försvann 1946 med hela sin besättning i trakterna mellan Föllinge och Strömsund och aldrig återfanns. Ni har fått se bilder från klassiska rockkonserter, hur det såg ut här när vi bytte från vänster till högertrafik 1967. Ni har kunnat läsa om det vilda upploppet på Jamtli 1968, beundra skotermodeller genom historien, skratta åt vitsarna från 1930-talet och 1980-talets stöddiga kontaktannonser. Ni har kunnat leta bilder er själva bland bilder på skolklasser och idrottsevenemang och läsa om skräcken som härjade i Östersunds sjukhus mörka kulvertar 1984.

Vår historia är viktig. För att vi ska veta var vi kommer ifrån och förstå varför länet och världen ser ut som den gör i dag och samtidigt vet vi att nostalgi är något som engagerar många läsare.

Med hjälp av tidsmaskinen i vår källare hoppas vi att ni kommer att kunna ge er många givande stunder här framöver.

Här hittar du artiklarna i satsningen Vår historia.

Marcus Berglund 063-16 16 17 marcus.berglund@mittmedia.se