Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vinterfiskets tid är nu!

Likt många människor i vårt landskap är jag en hängiven fiskare. Som så mycket annat går fisket att dela in i säsonger och trots undermåliga isar kan vi konstatera att vinterfiskets tid är nu. Under det frusna vattenskiktet dväljs rödingen i stim, lockade från djuphöljan av ett och annat förföriskt dansande bete. Men för att genomföra ett lyckat vinterfiske krävs vissa oumbärliga attribut. Man kan inte möta viddernas melankoli bättre rustad än i en flytoverall. Om du närmar dig ett fiskande sällskap på en isbelagd sjö så är sannolikheten stor att de är iklädda just denna persedel. Flytoverallen är ett slags räddningsplagg som inte bara värmer en frusen fiskare, utan även erbjuder flythjälp om olyckan skulle vara framme.

Jag köpte min första flytoverall på en webshop för ganska många år sedan. Eftersom jag rent storleksmässigt har mer gemensamt med gorillahanen än med smurfen, så valde jag storlek XXL. När overallen väl hade anlänt, kunde jag dock konstatera att mina 193 cm i kombination med aparmar behövde mer svängrum än så. Man vill gärna ha 3-4 lager tröjor och kanske en lite tunnare jacka under, om temperaturen skulle falla under 30-sträcket (jo, det händer ibland att man är ute och fiskar under dessa väderförhållanden, vilket gör pimpelfiskaren till en av de tjurigare avarterna av Homo Sapiens). Det knakade och sprakade betänkligt i axelsömmarna när jag utförde mina prövande armviftningar i Major Ugglas anda. Jag ringde upp det småländska företag som sålt mig overallen och förklarade min belägenhet för en anställd. Jag frågade om det fanns någon större storlek än XXL. Här blev telefonljudet plötsligt dovare, som när någon lägger handen över luren. Jag hörde honom dock tydligt säga på klingande småländska: Ja, du Göran, nu får du gå på lagret och hämta den där overallen i storlek Giant som vi haft så svårt att bli av med. Giant uttalade han gajant med hårt svenskt g. Således blev jag en lycklig ägare till en flytoverall, anpassad till nordamerikanska storleksbehov. En liten svart storleksetikett med ordet Giant var fastsydd i nacken.

Det fanns dock problem med detta allt annat än smidiga plagg. Den var helt utan ventilation med tejpade sömmar och ett vattentätt tyg som stelnade betänkligt vid kyla. Denna utstyrsel i kombination med thermo-boots av storlek 47 sätter inga hastighetsrekord i djupsnö direkt. Föreställ er själva problemen när det ska jagas fiskstim över sjön och större sträckor ska tillryggaläggas till fots. Tänkbara vittnesskildringar: Ge mig kikaren Majvor, en livs levande Transformerrobot knallade just över isen med en isborr över axeln!. Eller: Dra på trissor Bertram, det är någon som tältar därborta på isen.

Avsaknaden av ventilation kan också få andra oönskade effekter. Jag minns en äldre herre som öppnade blixtlåset på sin overall vid kaffeelden. Döm om hans förvåning när han då retroaktivt fick dunsterna av sitt vädersläppande rakt i nyllet, två timmar efter sagda händelse. En vandrande pruppkonserv helt enkelt. Nåväl, plagget ifråga har nu i sann ekologisk anda deponerats vid en återvinningsstation. Förhoppningsvis kan materialet i den återvinnas och därmed ingå i det eviga kretslopp som vi alla är en del av.

------------------------------------------------------

50%

I skrivande stund dag gav Ukrainas president Viktor Janukovytj vika och meddelar att han är beredd att hålla nyval till presidentposten. Förhoppningsvis kan den blodiga händelsekedjan i Ukraina bromsas från att utvecklas till fullt inbördeskrig

30%

Mina engelskastudier på distans går vidare. Jag läser engelska för att bredda min ämneskompetens som lärare. Videokonferens är roliga saker. Utom när alla pratar samtidigt.

20%

Jag är inne i en Freddie King-period. Kolla in denna bluesgigant på YouTube. En naturkraft med ett enormt driv i både röst och gitarrspel. Ytterligare en artist som lämnade jordelivet alldeles för tidigt.

Krönikan kommer från 100% Östersund.