Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vinyl – musikens svar på långkok

Med sina drygt 24 000 likes, visar den tyska Facebook-gruppen "Rettet das Ikea Expedit Regal" sann konsument-makt. Men inte ­bara det, den är en väldigt tydlig barometer som visar det massiva högtryck som intresset för musik på vinyl-skivor upplever just nu.

Den tyska Facebook-gruppen vänder sig mot det faktum att Ikea beslutat att avsluta tillverkningen av sin populära bokhylle-serie Expedit. Gruppen startades av vinyl-entusiaster och är ett internationellt upprop riktat till möbeljätten. Bokhyllans kvadratiska mått är nämligen som gjorda för förvaring av LP-skivor – ett faktum som även Ikea själva nyligen uppmärksammat i en reklamfilm.

Mitt eget vinyllyssnande tog en rejäl paus på 10–15 år när cd-formatet gjorde sitt intåg mot slutet av 1980-talet. Nu när musiken säljs över nätet och de rent praktiska fördelarna överväger med det digitala, frågar jag mig själv varför jag dras till att tycka att det är så älskvärt att lyssna på – och äga – gamla vinylskivor.

Är ljudet bättre? Kanske.

Drivs jag av nostalgi? Troligen.

Är det djupare än så? Absolut!

Samlaren från stenåldern sticker fram sitt orakade anlete, och påminner om att det kanske ligger i de gener han lämnat efter sig – att vilja samla, sortera och äga fysiska objekt. Något att hålla i helt enkelt.

Medan ekologisk mat riskerar att bli något av en klassfråga – ger vinylskivorna en möjlighet att handla miljövänligt, begagnat – och få musik till en billig peng. På loppisar står skivbackarna och gapar med fynd. Vinylskivorna har blivit musikens svar på generösa långkok – innehållet är inte det minsta komprimerat och omslagskonsten tillåts svälla ut.

I kölvattnet av denna analoga längtan kommer också en retroromantisk våg, och många kreatörer har börjat flirta med det gamla "omoderna".

I dataspelsvärlden har den lågupplösta pixliga tillvaron gjort dundersuccé – och blivit miljardindustri – med spel som "Minecraft". Disneys film "Röjar-Ralf" romantiserade inte så lite över gamla dataspel i åtta bitar. På Tekniska museet i Stockholm finns utställningen "Game on" med 100-tals gamla dataspel.

Den franska electro-duon Daft Punk reser i sin senaste skiva "Random access memories" ljudmässigt tillbaks i tiden – på flera sätt. De spelade in albumet analogt och släppte det analogt på vinyl. Musiken hamnade inte bara överst på världens topplistor – vinylskivan har slagit försäljningsrekord, bland annat på sajten Amazon.com.

Men här döljer sig en paradox – den ovan nämnda lågupplösta pixelromantiken skapades genom toppmodern teknik i högupplösning, och mycket av ny musik som ges på vinyl spelas in digitalt. Och även om vinylen inte är räddningen på musikbranschens kris – så vill vinyl-trenden ändå säga oss något.

Det är intressant att den teknik som uppfanns av Thomas Alva Edison vid samma tid som Wyatt Earp var sheriff i Dodge city – fortfarande är relevant och efterfrågad.

Hur kall skulle världen bli om den till slut enbart bestod i information lagrad i serverhallar – och av virtuella bilder, böcker, musik – och möten? Vinylskivorna ger oss något vi förmodligen måsta få ännu mer av – fysisk närhet.