Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Zlatan? Han återuppstod

Ett tag trodde jag faktiskt att det var Vändningarnas VM-kval ända fram till Rio de Janeiro

Zverige kvitterade. Zverige tog ledningen.

Det blev dock match av det som såg ut att vara ett spänt sista farväl under en VM-kvalresa som vinglat hit och dit, men aldrig ändå släppt hoppet.

För redan i den första halvleken började den svenska energin försvinna ut genom det öppna taket.

Bort från Friends Arena. Bort från VM. Bort från drömmar,

Detta innan den ens hade omvandlats till något som liknade spel. För inledningen med en misslyckad hörna (en sån där rullhörna, som Mathias Woxlin kunde sätta på sin tid), och en frispark från Källström till gamarna, följdes inte av någon utveckling.

Jag räknade till ett skott av Kim Källström, på Zlatans tillbakaspel.

Ett. Men inte mer.

Mot detta en rad smått förtrollande riktningsförändringar av Ronaldo i det svenska straffområdet som gav skottchanser och var en nedräkning i väntan på en ren träff.

Zlatan?

Var Zlatan?

Jo, han återuppstod.

Men det slutade som det började.

Ronaldo rymde från det svenska försvaret och tog Portugal med sig till Brasilien när 3–2 steg i ett fyrverkeri mot natthimlen.

För även om det fram till nu hade handlat om Portugal med världsartisten Ronaldo och Sverige i väntan på världsartisten Zlatan, så gav den desperata andra halvleken ändå en sista dos av extra hög puls.

Den som nu kan sjunka till vilanivå över en hel vinter, och lämnar över VM till 32 andra nationer.

En av dessa är Portugal.

En av de världstjärnor som kommer att spela i städerna Manaus, Cuiaba, Fortaleza, Natal, Recife, Salvador, Belo Horizonte, Porto Alegre, Curitiba, Brasilia, Sao Paolo och ända fram till Maracanastadion i Rio de Janeiro är Christiano Ronaldo.

Han gjorde 1–0, han gjorde 2–2 och han gjorde 3–2 – och eftersom han även gjorde målet i Lissabon så finns det bara en enda av alla hans gester som vi ska snacka om.

Segergesten.

Ronaldo är dessutom uppbackad av ett bättre lag än Zlatan, och det var egentligen skillnaden.

Zlatan fick till slut använda två fasta situationer för att lyfta bort en del till av Friends arenas tak. En hörna, och ett krutstänkt frispark.

Det gjorde att möjligheten till avancemang fanns...ända tills Ronaldo satte fart en gång, och ytterligare en gång – och rusade ifrån allt och alla och gjorde två helt perfekta mål bakom Andreas Isaksson, Sveriges kanske främste spelare.

Island? Nej, tyvärr – det blev inget utbrott av Lagerfjallajökull. 0–2 mot Kroatien. Det blir ett VM utan nordiskt lag.

12 juni till 13 juli nästa år sätter vi oss framför teveapparaterna och försöker hitta andra favoriter.

VM-masketen Fuleco föreställer den utrotningshotade arten trebandad bälta som skyddar sig genom att rulla ihop sig till en boll.

Eftersom jag tagit reda på det måste jag bara skriva det.

Även om jag har lust att rulla ihop själv som en liten, liten boll.