Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kruger debuterar på tyska i "Utan nåd"

"Utan nåd" vann över Ruben Östlunds "The square" på Golden Globe och gav Diane Kruger priset för bästa kvinnliga skådespelare i Cannes. I veckan har den Sverigepremiär.

– Filmen betyder oerhört mycket för mig, inte minst för att det är min första tyskspråkiga, säger Kruger till TT.

Låt oss först reda ut detta med språket. Diane Kruger föddes i Tyskland och bodde där i flera år innan hon först flyttade till Frankrike och därefter till USA. Det är där hon har fått en framgångsrik karriär med filmer som "Troja", "Inglourious basterds" och, inte minst, tv-serien "The killing" – en amerikansk version av danska "Brottet".

"Utan nåd" är gjord i Tyskland, på tyska, och regisserad av den Hamburgbaserade regissören Fatih Akin. Kruger spelar Katja vars man och son mördas i ett nynazistiskt bombdåd. Trots överväldigande bevis frikänns de båda mördarna. Ska Katja kunna gå vidare eller ska hon hämnas?

"Ville inte veta"

Filmen bygger på ett verkligt fall, där polisen länge bortsåg från den nazistiska kopplingen och i stället menade att det var ett muslimskt dåd.

– Jag kände inte till så mycket om det verkliga fallet, eftersom jag inte bor i Tyskland. Och jag ville inte heller veta så mycket. Jag ville hellre försöka hitta och uppleva vad Katja kände, inte minst hennes ilska och vrede när de blir frikända, säger Diane Kruger.

Hon mötte Fatih Akin på Cannesfestivalen 2012 och har länge velat arbeta med honom – men blev ändå förvånad när hon fick erbjudandet om "Utan nåd".

– Där tänkte Fatih verkligen utanför boxen. Jag var inte säker på om jag skulle klara det, och jag kan tänka mig att han också var lite osäker. Den här historien tvingade mig att konfrontera de murar som jag har byggt omkring mig. Fatih är den där sortens regissör som vill att du ska hoppa från klippan tillsammans med honom, säger Diane Kruger.

Hon vill gärna göra fler filmer i Tyskland – inte minst skulle hon vilja jobba med "Min pappa Toni Erdmann"-regissören Maren Ade.

– Och jag vill gärna göra mer komedi. I USA gjorde jag nyligen en parodi på Kellyanne Conway. Det var kul. Parodi är alltid roligt att göra, säger Diane Kruger.

"Utan nåd" får svensk biopremiär den 2 mars.

Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Diane Kruger

Född 1976 i dåvarande Västtyskland som Diane Heidkrüger. Flyttade senare till Frankrike och blev under 1990-talet en framgångsrik fotomodell.

Långfilmsdebuterade 2002 i "The piano player". Har sedan dess synts i filmer som "National treasure" och "Inglourious basterds".

Bioaktuell med hyllade "Utan nåd" i vilken hon spelar huvudrollen. Filmen får svensk biopremiär den 2 mars.