Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuckelimuckkvarteren i Östersund

I förra veckans nummer gjorde vi ett besök utanför sjukhuset på Cellgränd, nuvarande Fältjägargränd, och gamla entrén till "Fångvårdsanstalten i Östersund". Denna gång tar vi oss en titt på Kuckelimuckkvarteren. Där ligger kvarteren Fåfängan, Fröjden och Ångern där de så kallade glädjeflickorna fanns där under den senare delen av 1800-talet.

Vet du vilket område i Östersund som kallas Kuckelimuckkvarteren? De ligger precis söder om Campus, och omfattar tre kvarter som i tur och ordning heter Fåfängan, Fröjden och Ångern. Kuckelimuck är ett ord med lite kluven betydelse. Det betyder dels kurtis, eller ett sexuellt förhållande, men också någonting som sker i hemlighet, något ohederligt som man smusslar med. Kuckelimuckkvarterens benämning är gammal och kommer från när A4 var nybyggt och området fortfarande låg förhållandevis långt ifrån centrum. Järnvägen hade kommit till Östersund och staden växte fort. Många människor var i rörelse, alkoholen var ett stort problem och marginalerna för de som levde och bodde här var ofta små.

Kuckelimuckkvarteren, och framförallt kvarteret Fröjden, var vid den här tiden en plats för glädjeflickor. Namnet Ångern förklarades med den ånger man i förekommande fall ska ha känt efter besöket i Fröjden. Det finns dock även en annan förklaring till namnet Ångern. 1905 sålde staden mark till Kronan för att A4 skulle kunna expandera. Försäljningen gjorde det sedan omöjligt att dra Återvändsgränd ända till Odenparken, något som gjorde att stadens myndigheter ångrade försäljningen.

Hur som helst har kvarteren och gatorna i området överhuvudtaget ganska roliga namn. Mellan kvarteren Fåfängan och Fröjden går gränden Giljaregränd. Ordet gilja kommer av locka, förföra eller fria och är släkt med ordet otukt. Mellan Fröjden och Ångern går sedan Skiljegränd. Den här gränden skiljer alltså fröjdens näste från ångern efteråt. Vägen som skiljer hela regementsområdet från kvarteren heter Återvändsgränd och behöver kanske ingen närmare förklaring…

Om man sedan kliver över Regementsgatan, närmare mot staden, hittar vi kvartersnamnen Förklädet och Förskinnet. Nu har vid dock klivit ur Kuckelimuckkvarteren. Förklädet har fått sitt namn ifrån att det på Artillerigatan 8 bodde en änkefru som under en lång tid, runt sekelskiftet, hyrde ut rum på sin gård till yngre officerare och andra ogifta tjänstemän. Förskinnet kommer i sin tur av att detta kvarter under senare hälften av 1800-talet bebyggdes av bland annat stenhuggare. Förskinnet är namnet på deras och andra hantverkares förkläden som ju gjordes av skinn.

Ännu närmare staden, i kvarteren mellan Södra Gröngatan och Rådhusgatan, har vi ytterst propra och präktiga kvartersnamn. Vad sägs om Lagboken, Psalmboken, och Motboken?

Ofta får gator och kvarter namn efter personer eller händelser som har en faktisk anknytning till platsen. Är du intresserad av att ta reda på mer om ditt kvarter, eller din gatuadress är du välkommen in på Landsarkivet i Östersund. Här finns både böcker och arkiv som du kan använda för att leta efter ledtrådar.

Artikeln kommer från 100% Östersund.