Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur kan aldrig vara vinstdrivande

Ett kulturföretag kan aldrig vara vinstdrivande. Staten har makten över den konstnärliga mångfalden.

När den nya regeringen sattes in vid förra valet öppnades dörren på vid gavel och alla professionella konstutövare drogs obarmhärtigt ut på halkan.

till en annan:

när jag verkade aktivt inom KRO (Konstnärernas Riksorganisation) Jämtlandsektionen så var det mycket prat om fast lön för kulturarbetare. Jag kom ihåg att jag till och med lade fram ett förslag för Riksstyrelsen om hur det skulle kunna se ut.

att reflektera och kommentera, kommunicera och debattera känsloyttringar och samhällsfenomen, genom sin kompromisslösa konstnärliga frihet.

Tiderna förändrades – nu gällde det att bli entreprenör fullt ut i upplevelseekonomins och kulturindustrins anda. Hitta flexibiliteten i yrket och i personligheten som i sin tur skulle generera pengar. Vi skulle först lära oss framtidstro, lära oss datorn, marknadsföra oss själva, söka sponsorer, förkovra oss inom olika uttrycksområden, alliera oss med företag och utbildningsställen, sedan lyckas producera någonting, sedan marknadsföra någonting, och sedan förhoppningsvis lära oss sälja någonting att leverera. Det är en enorm tur att det finns yoga och mindfulness. För om man lägger ihop allting, så ser ni ju att vi hinner ju ingenting, och då kan man ju lika gärna göra ingenting på riktigt.

Ett kulturföretag kan aldrig vara vinstdrivande i mina ögon. Staten har makten över den konstnärliga mångfalden.

Nu gör Kulturutredningen ett nytt försök till målsättning. Att stärka och lyfta fram kulturens, konstens och kulturarvets roll i samhället och att ge området höjd status och att ge regionerna större ansvar, för de regionala kulturfrågor och så vidare. Nu ska vi ut i samhällstjänst igen för att göra någon nytta! Politiker och byråkrater är åter igen i sitt esse för att hitta ett nytt sätt att fördela de ynka pengar som blir kvar till kulturutövarna.

släkte än kulturarbetare? Någon slags mat måste vi väl ändå få i oss. Gudarna vet vad?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel