Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur och hälsa ämne på konferens

Företrädare från Jämtland och Västernorrland träffas just nu på Holiday Club i Åre för att diskutera hur kultur kan öka hälsan.

Annons

Det är tredje gången som Jämtland och Västernorrland har gemensam kulturkonferens. Med på konferensen är ett hundratal politiker, tjänstemän och kulturutövare. Regionförbundet Jämtlands län och länskulturen står som värdar för årets Kulturting, där temat är "Kultur Är Hälsa".

– Vi brukar mötas över angelägna ämnen och kultur och hälsa är ett område som vi ska jobba med på olika sätt. Så de här dagarna pratar vi om exempel på hur man kan göra, vilken forskning det finns och sådant, säger Jimmy Eriksson, kultursamordnare på länskulturen och en av arrangörerna av den två dagar långa konferensen.

Kultur på recept är ett ämne som ska diskuteras under konferensen. Tanken är att en person som mår fysiskt dåligt kan få en bättre hälsa genom att bli ordinerad olika kulturarrangemang. Kulturaktiviteter kan ordineras som komplement till medicinering, till exempel att sjunga i kör eller dansa kan göra en sjuk människa friskare.

– Vi utgår från att vi mår bra av kultur. Kultur gör en till en friskare och helare människa, säger Jimmy Eriksson.