Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annika Norlin till Popkollo i Östersund

/
  • Annika Norlin kommer att delta i workshops och annat hos de 25 tjejer mellan 12 och 16 år som har chans att gå på Popkollo på Norderön i början av augusti.

I början av augusti kan 25 tjejer i åldern 12–16 år gå på kollo i en veckas tid med fokus på att spela och skriva musik.

Annons

Under veckan får de dessutom besök, hjälp och tips av Mia Kempff och – Annika Norlin.

– Vi är otroligt glada över att få besök av både Mia och Annika. Just nu är 18 av 25 platser bokade, först till kvarn gäller för de platser som är kvar, säger Christina Almqvist som är lokal kontaktperson.

Popkollo är ursprungligen ett initiativ av artisten Marit Bergman, med det uttryckliga målet att bryta den starka manliga dominansen inom musikindustrin:

– Inom 50 år hoppas vi ha utjämnat könsfördelningen till 50-50, så senast då läggs föreningen ner. Har vi inte lyckats till dess är det ändå dags att lägga ner för då var det ett hopplöst företag, säger Christina Almqvist.

Från att ha funnits på ett mindre antal platser anordnas Popkollo i år på tolv orter runtom i landet – bland dem Hultsfred, Malmö, Botkyrka, Göteborg, Norrköping, Umeå med flera.

I Östersund blir det Popkollo 9–16 augusti i EFS kursgård på Norderön, så det är verkligen som ett klassiskt kollo, där deltagarna bor med fem vuxna, bland dem tre musikledare.

– Tanken är att tjejerna ska hinna lära sig spela låtar och helst repa in och skriva eget material. De behöver absolut inte vara duktiga på några instrument innan.

Redan på tisdagen kommer Annika Norlin på besök och blir då textcoach till kollotjejerna:

– Hon kommer att ge dem tips och trix och kommer också att kunna läsa deras texter och ha synpunkter. Vi tror det kan bli väldigt bra, säger Christina.

Efter amerikansk förebild kommer vistelsen att kosta ett valfritt belopp mellan 1 500 till 5 000 kronor:

– I snitt måste vi ta in 2 000 per deltagare och erfarenheten är att många betalar betydligt mer.

Men har alla råd med sådana kostnader?

– Jag vet att i en del kommuner har socialtjänsten gått in och stöttat tjejer som velat gå, men hur Östersund gör vet jag inte.

Den som vill veta mer kan gå in på popkollo.se där både planering och förutsättningar finns beskrivna.

Några antagningskrav eller valprocedurer finns inte, först till kvarn får plats och ansökningarna trillade in snabbt sedan ÖP och andra media i vintras berättade om att Popkollo kommer även till Östersund. Bland de artister som medverkar på samma sätt som Annika Norlin på de andra orterna finns exempelvis Marit Bergman, Maia Hirasawa, Melinda Wrede och Carolina Miskovsky.

Mer läsning

Annons