Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa så här långt

/
  • ”Varje roman av författarkollektivet Anders Roslund och Börge Hellström om kriminalkommissarie Ewert Grens innebär en fördjupning i en aspekt i svensk polisväsende och kriminalvård.”

Roslund & Hellström
Tre sekunder
Piratförlaget
Bladvändare

Annons

Piet Hoffmann jobbar som säkerhetsexpert på liten svensk filial i en stor polsk koncern.

Han har ett hus i förorten, en älskad fru och två små pojkar som han älskar men utsätter för alvdeon-tricket när han inte har tid att vara hemma och vabba.

Piet Hoffmann har nämligen ett annat uppdrag som gör att hans tid är svår att reglera, han är infiltratör för den svenska polisen i den polska maffia som äger hans till ytan lagliga säkerhetsföretag. Ett dubbelspel som innebär att han varje dag riskerar att avslöjas och därmed riskerar att dö.

av författarkollektivet Anders Roslund och Börge Hellström om kriminalkommissarie Ewert Grens innebär en fördjupning i en aspekt i svensk polisväsende och kriminalvård.

Tre sekunder handlar om polisens bruk av infiltratörer, kriminella personer som tillåts begå små brott för att det hjälper polisen att avslöja grova brott.

Roslund och Hellström lägger inga moraliska aspekter på frågan, säger inget om det är rätt eller fel att använda metoden utan berättar hur det går till.

Tre sekunder i huvudsak en debattbok utan en spänningsroman och i det avseendet lyckas författarna fullt ut. Tre sekunder är så här långt årets bästa svenska roman i snutgenren.

Vid en narkotikaförsäljning avslöjas en kollega till Hoffman, en polisinfiltratör från dansk polis som omedelbart avrättas av maffian.

Hoffman rapporterar till sin kontaktperson hos polisen som lägger locket på. Hans kollegor som utreder mordet och som sitter i samma korridor får famla i mörkret och följa de villospår som andra poliser lägger ut.

Efter detta höjer polisen insatsen.

Med sanktion från Rosenbad fifflar man med Hoffmans bakgrund och gör honom till en grövre kriminell person än han i grunden är för att få in honom på en tung säkerhetsklassad anstalt med uppdrag att avslöja knarkhandeln där.

Samtidigt får Hoffman i uppdrag av sina polska uppdragsgivare att ta över och organisera knarkhandeln på svenska fängelser.

är han lika farlig för båda sidor.

Ewert Grens jobbar på med sin utredning, förgrymmad över alla döda ledtrådar och övertygad om att det är något som inte stämmer.

När han trålar fram Piet Hoffmans namn blir Grens ett hot mot Hoffman men också ett hot mot de poliser som jobbar med infiltratörsverksamhet och som sanktionerat att man ska blunda för ett mord.

Till slut korsar Grens och Hoffmans vägar.

Som sagt, årets bästa så här långt.

Mer läsning

Annons