Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assur skildrar reumatiker i vardagen

/
  • Jens Assur, bördig från Frostviken, skildrar vardagen för fyra personer med reumatism, ett projekt i samarbete med Reumatikerförbundet.
  • Träningspass för 51-årige polisen Claes Stjernström, en av de fyra reumatiker som skildras i en ny bok med bilder av jämtlandsbördige dokumentärfotografen Jens Assur.
  • Träna, sträcka, töja. Jens Assur skildrar vardagen för fyra reumatiker– sammanlagt en miljon svenskar har diagnosen i dag.
  • Jens Assur, bördig från Frostviken, skildrar vardagen för fyra personer med reumatism, ett projekt i samarbete med Reumatikerförbundet.
  • 11-åriga Felicia lyssnar på Idol-Kevin, gillar hästar och att chatta med sina kompisar på datorn. Dessutom har hon reumatism.
Jenny Karevik och hennes mamma Sofi, båda har reumatism, Jenny fick diagnosen före sin mamma redan som 16-åring.

– Att vara reumatiker är nästan ett halvtidsjobb i sig. Men med träning och rehabilitering kan många av sjukdomens problem hanteras.

Annons

Det säger dokumentärfotografen Jens Assur, född på Östersunds BB och delvis uppvuxen i Stora Blåsjön, som just utkommit med en fotobok om reumatikers vardag.

”Seeing is believing” heter den mjukhäftade boken i A4-format med undertiteln ”Om livet med reumatism”, som ges ut av Reumatikerförbundet.

– Under vintern har jag följt fyra personer med reumatism i deras vardag och dokumenterat hur sjukdomen påverkar dem.

På knappa 100-talet sidor skildras 11-åriga Felicia, 25-åriga Idol-finalisten Jenny, polismannen Claes samt Carin som levt med sjukdomen i över 23 år.

– En spridd uppfattning är att främst äldre är drabbade av sjukdomen, därför känns det viktigt att följa både Jenny och Felicia, som ändå lyckas hantera följderna som den sätter på deras liv.

Jens Assur känner själv till sjukdomen eftersom både hans mormor och styvpappa är drabbade.

– Så när jag fick frågan om att medverka ställde jag upp utan tvekan. Det känns meningsfullt. Min allmänna vision är att mina arbeten ska leda till reflektion, samtal och debatt.

Han säger sig också vilja avdramatisera vanföreställningar om sjukdomen och sprida kunskap och driva opinion.

Jens Assur är en av landets mest prisbelönta fotografer och arbetade 1990-1997 på Expressen där han gjorde många uppmärksammade reportage från bland annat Somalia, Rwanda, Sydafrika och i det forna Jugoslavien.

Han är i dag 39 år och föddes på Östersunds BB när familjen bodde i Stora Blåsjön:

– Min mamma flög ner till BB med Spökis då, det var ju ganska långt till Östersund på den tiden. Sedan bodde jag i Frostviken till jag var 4 år och återkom senare för att göra lumpen i Östersund.

– Men jag har också en nära relation till Åre, där jag bott periodvis.

Just nu är Jens Assur sysselsatt med en långfilm i USA, som han skrivit manus till och räknar med att både filma och regissera.

– Det pågår casting av rollerna och planen är att den ska kunna gå upp på biografer 2012 eller kanske ännu tidigare.

Vad handlar den om?

– Det är fler parallella historier som utspelas på olika platser i världen och som så småningom knyts samman.

För någon vecka sedan visades flera av bilderna ur ”Seeing is believing” på en utställning i Kungsträdgården i Stockholm varefter bilderna auktionerades ut.

Boken säljs också till rabatterat pris och alla intäkter från bokförsäljningen går oavkortat till Reumatikerfonden.

I Sverige finns i dag närmare 1 miljon människor som lever med reumatiska sjukdomar och tusentals insjuknar årligen i denna folksjukdom som omfattar omkring 80 olika reumatiska diagnoser.

Mer läsning

Annons