Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrofotografen släpper ny fotobok om årets himlafenomen

Torsdag 20 oktober släpps Göran Strands nya fotobok. Astrofotografen, som han kallas, har sammanfattat ett år av himlafenomen i "Ljusår".

Annons

– Jag har jobbat med boken i två år. Namnet kom jag på i somras. Ljusår är ju en längdenhet i rymden. Men i ett par år har jag velat sammanställa ett kalenderår och se hur ljuset påverkar årstiderna. Så det blev Ljusår.

Boken är den andra tryckta blädderversionen av Göran Strands verk. Tidigare har han gett ut Jämtlandsnatt på Jengel förlag. Favoritmotiven norrsken, måne, sol och vintergatan återkommer även i Ljusår.

– Jag är besatt av ljus i olika former. Men framförallt har jag har varit astronomiintresserad länge.

Sedan 2012, då Jämtlandsnatt släpptes, har Göran Strand hunnit utvecklat sin fotografering och hittat nya förgrunder. Men han fortsätter sätta ljus på himlens ljusfenomen. Det har dock sedan sist blivit mer populärt med norrskensbilder. Nu är han inte längre ensam fotograf i jämtlandsnatten för att fånga nattens ljusspel.

– Jag har till och med hört folk som undrat om det är mer norrsken nuförtiden.

Men så är det alltså inte. Kanske är det så att Astrofotografen startat en trend med att fånga himlens skönheter på bild?

– Målet är ju att väcka intresse för astronomi. Jag förstår att det kan vara svårt att se en närbild på en galax och förstå vad det handlar om.

Strands egna bilder har en ett sammanhang och förgrund som är jordisk; Frösö klockstapel, Per Albin-torp och Handöls skyline. Kanske därför är Astrofotgrafen främst ett fenomen på sociala medier. Många följer Göran Strands jobb och gillar hans bilder på internet. Men hur känns det för honom att arbeta med något som kan finnas fysiskt i människors vardagsrum?

– Jag gillar främst den långsiktiga idén. Att ha ett mål där boken ska vara klar är skönt. Jag älskar dessutom dagstidningen och att bläddra. Det är en helt annan känsla.

Reaktionerna på första boken Jämtlandsnatt har varit övervägande positiva.

– Jag har fått höra att det är en uppskattad present. Man vill visa upp med boken "titta vad fint vi bor i Jämtland".

Men det är inte bara vackert och vidunderligt för den hårt arbetande fotografen Strand:

– Många kalla nätter har det varit, konstaterar han.

Torsdag 20 oktober släpps boken Ljusår i handeln.

Astofotografen Göran Strand.

Mer läsning

Annons