Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara kreativ och arbeta med händerna – viktigt även i vården

/
  • Gunvor Dumky jobbar som textilterapeut på Vuxenskolan och anordnar träffar för äldre där de får arbeta med händerna. Hon har precis fått lära sig göra hjärtan av gamla konservburkar och den kunskapen ska hon ta med sig ut i verksamheten.
  • Ulla-Britta Johansson har arbetat med Kultur i Vården i sex år och innan dess inom äldrevården i över 20 år. Hon anser att det är viktigt, både för personal och brukare, att de får vara kreativa och arbeta med händerna.– Lär man sig på ett enkelt sätt att till exempel tova ett hjärta så stimuleras man till att ta med det ut i verksamheten, och man kan ha en dag då både personal och äldre tovar. Det finns säkert många äldre som har tovat själva en gång i tiden, säger hon.
  • Sjuksköterskestudenterna Lotta Henriksson och Therese Holgersson lyssnar på musik och målar. Båda anser att det är viktigt att man för in kulturen i vården. ”Det är ganska självklart egentligen men det är lätt att det glöms bort”, säger Therese Holgersson som arbetat inom äldreomsorgen.

Annons

Ett gäng tovar små hjärtan, ett annat målar bilder, ett tredje gör hjärtan av konservburkar. Det är seminarium på Folkets Hus och som arrangör står landstinget och Kultur i vården.

Ulla-Britta Johansson har jobbat med Kultur i vården i sex år och är den som har huvudansvaret för de årliga seminarierna, som främst riktar sig mot personal inom äldreomsorgen och sjuksköterskestudenter.

– Mitt huvudmål är att lyfta fram betydelsen av vardagsaktiviteter både för de som jobbar inom äldrevården och för de boende, säger hon.

– Det här är basic. Det finns hur många forskningsresultat som helst som visar vad som händer med kroppen när man stimulerar den på det här sättet, fortsätter hon.

Folkets Hus korridorer sitter ett gäng kvinnor och män och lyssnar på barnvisor. Framför sig på borden har de papper, penslar och målarfärg. De har alla fått välja en barnvisa och utifrån den ska de måla en bild.

som läser till sjuksköterska på Mittuniversitetet, har valt att måla en bild till ”Trollmors vaggsång”.

– Särskilt musik tycker jag är viktigt att få in i vården, och jag är väldigt musikintresserad själv. Det är ett bra sätt att uttrycka sig om man till exempel har svårt att prata, säger hon.

Birgitta Andersson leder gruppen som målar till musik. Hon är musik- och konstterapeut och är till vardags verksam i Linköping. Hon har tidigare under dagen föreläst för deltagarna.

– Jag menar att när man är gammal och sjuk, till exempel dement, är det bra med tvåvägskommunikation, som bild och musik.

deltagit i de två seminariedagarna. De har fått lära sig olika sätt att aktivera gamla i vården på kreativa sätt och samtidigt fått göra roliga saker tillsammans. Frågan är så klart hur man sedan får ut det i verksamheten.

började med Kultur i vården för sex år sedan gjorde hon en kulturinventering på i stort sett alla äldreboenden i länet. Nyligen gjorde hon en ny inventering, och fann att det sociala innehållet har ökat.

– Det har kommit igång en del och man skapar temadagar ute på boenden, till exempel till midsommar eller när det är Nobelmiddag.

Som vanligt handlar det om pengar och resurser, därför får deltagarna på seminariet lära sig vara kreativa med små medel.

– Det blir mycket återbruk för att det inte ska kosta pengar, som till exempel att göra hjärtan av konservburkar.

En av de som precis lärt sig göra ett litet hjärta av återvunnen konserv är textilterapeuten Gunvor Dumky från Vuxenskolan. Efter att Åre kommun lagt ner verksamheten med textilterapi för äldre tog Vuxenskolan över, och Gunvor Dumky anordnar träffar i Hallen och Järpen där de äldre får komma och bland annat väva, sticka och brodera.

– Vi har gjort plåtänglar förut så det är bra att göra något nytt, säger hon.

Hennes träffar är väldigt populära bland de äldre och hon menar att det är viktigt att de får arbeta med händerna. Nu ska hon ut och lära dem att göra plåthjärtan.

– Jag har lärt mig att tova hjärtan också så det ska de få göra också. Annars sitter de ju bara hemma, säger hon.

sista i sitt slag. Ulla-Britta Johansson går i pension i år och tar med sig projektet Kultur i vården, som hon byggt upp, till sitt egna företag där hon kommer fortsätta driva kulturfrågor.

Mer läsning

Annons