Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta unga får gå skrivarkurs på Birka

Stipendier. ÖP berättade på tisdagen att åtta gymnasieelever i Östersund tilldelats stipendier för att kunna gå en veckas skrivarkurs på Birka folkhögskola i slutet av juni. Vi råkade då påstå att alla åtta betalas av Persson Invest, men fyra av de åtta finansieras av Jämtlands Gymnasieskola.

Vi påstod också att gratistidningen 100 procent lottar ut ytterligare två stipendier, men även de väljer ut lämpliga stipendiater.

Annons

Om tre veckor kommer åtta gymnasieelever i Östersund att gratis få gå en hel veckas författarledd skrivarkurs på Birka folkhögskola.

Initiativet kommer från Persson Invest, som inrättat fyra skrivarstipendier just för detta ändamål och ytterligare fyra finansieras av Jämtlands Gymnasieskola. Det har i i sin tur sporrat Birka att bjuda in ytterligare elever från hela länet till samma vecka.

När de åtta stipendiaterna presenterades på måndagen bekräftade de att kursen fyller ett tydligt behov:

– Det finns väldigt lite utrymme för fritt och kreativt skrivande på skolan, det mesta är mallat och hårt styrt, vilket är tråkigt, säger exempelvis Klara Secher i årskurs två på samhällsprogrammet och en av de åtta.

– Man får skriva på fritiden om det ska bli något.

Bilden av det mallade skrivandet bekräftar läraren Eva Bergman Nilsson på PC:

– Det stämmer tyvärr och är väldigt tråkigt. Ofta inriktar man skrivövningarna mot de nationella proven och då blir det mallat skrivande som ger alldeles för lite utrymme för mer kreativa processer. Jag kan bara bekräfta och beklaga.

Birka har även vänt sig till övriga kommuner och räknar med en hel del elever, dessutom väljer en gratistidning ut två stipendier.

Utöver kurserna för gymnasisterna kommer Birka att samtidigt ha kurser för vuxna skrivare – samtliga kommer att ha poeten och författaren Pär Hansson som ledare, till vardags är han lärare på folkhögskolan Biskops-Arnö i närheten av Enköping, som sedan många år har skrivarlinjer.

Han har bett att deltagarna tar med sig varsin egen text och en text de själva gillar och tagit intryck av.

Gunilla Johansson på Person Invest som själv givit ut en uppmärksammad ungdomsskildring hoppas kursen ska stimulera andra:

– Ofta är man ensam i sitt skrivande, men det är spännande att få diskutera text med andra och få synpunkter. Så om vi kan stimulera unga författare på detta sättär jag glad. Det är något jag själv skulle velat få stöd med som ung.

En annan förhoppning är att kursen ska kunna genomföras också kommande år, men om den saken är inget bestämt ännu.

Av de åtta stipendiaterna går tre i årskurs tre – Sebastian Mellergård, Daniel Blomqvist och Caroline Larsson. Från årskurserna ett och två kommer Stina Hylén, Julia Eddelid, Ida Willén, Klara Secher och Sofie Gisslén Runesson. Kursveckan inleds 22 juni.

Mer läsning

Annons