Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnböcker som bryter barriärer

Sommaren är här med sol, värme (nåja, åtminstone ibland) och för många även fotbollsskola.

Annons

Just fotboll utgör ett stort och alltjämt växande tema i barnlitteraturen. Ofta rör det sig om bokserier där intrigen kretsar kring en fotbollsklubb eller någon av dess spelare.

Böckerna handlar så klart inte bara om fotboll, utan ger också, eller kanske framför allt, en god inblick i spelarnas liv, deras tankar och relationer. Man kan mycket väl jämföra fotbollsböckerna med de många hästboksserier som på motsvarande sätt använder sig av hästintresset som fond för en handling, där också mycket annat om livet som barn eller tonåring ryms. En skillnad har dock tidigare varit att de förra främst riktat sig till pojkar, medan de senare har vänt sig till flickor.

I dag är denna uppdelning inte lika självklar, vilket illustreras av några nyutkomna fotbollsskildringar.

En bok som tar genusaspekten på allvar är ”Ivo & Vera. Fotbollsmatchen”. Det är en småbarnsbok skriven av Kitty Crowther, som i fjol utsågs till vinnare av det prestigefyllda Alma-priset.

Boken ingår i en serie om de två flugorna Ivo och Vera, där Ivo är den eftertänksamme, medan Vera står för spontanitet.

Denna gång leder den henne till ett raskt beslut om att börja spela fotboll, då hon under en promenad har råkat se några pojkar spela i en park. ”Men det är ju en pojksport”, invänder Ivo.

Argument av det slaget biter dock inte på Vera, som snart är i gång med fotbollsträningen. Det visar sig dock inte vara riktigt så bekymmersfritt som hon trott att som tjej börja i ett fotbollslag.

Crowther skriver och illustrerar som så ofta med pricksäker känsla för de fördomar och problem vi alla stöter på i tillvaron. Ivo och Vera hanterar de motgångar Veras spontanitet ställer henne inför på ett förträffligt sätt, men det kräver vilja och hård träning. Efter en lyckad matchdebut promenerar de glada i hågen hemåt, tills hon kommer på att hon måste börja träna …, ja vadå?

Fotbollsböcker med lite äldre flickor i huvudrollen blir också allt vanligare, och bidrar till en breddning av genren.

Ett aktuellt exempel är Martin Jonols serie om 12-åriga Biljana. Den första boken, ”Biljana är bäst!”, kom i fjol och kastade läsaren rätt in i Biljanas värld. Den är fylld av fotboll, kompisar som sviker, olycklig kärlek, och till råga på allt en pappa som ofta beter sig aningen töntigt.

Hennes kärlek till fotbollen är lika stark. Biljana är inte kär, men det är inte alldeles enkelt när det är strul med fotbollstränarna och när ens kompisar plötsligt börjar ställa sin håg till annat.

Böckerna om Biljana är lättlästa och humoristiska, men också med stråk av allvar, som då kompisen Berivan helt plötsligt inte anses platsa i fotbollslaget.

Det gäller att våga stå på sig och lita till sig själv, ett budskap Jonols lyckas väl med att föra fram utan att för den skull tynga ned böckernas lättsamma ton.

Visst finns här klichéer, och handlingen är inte särskilt nyskapande, men serien ger ändå en skön känsla av att saker och ting kan sluta bättre än befarat.

En kanske mer klassisk fotbollsserie står Bengt-Åke Cras för. Här är den lovande unge spelaren David Linder i centrum. Konflikterna är tydliga såväl inom hans lag, som mellan honom och en konkurrerande spelare.

Samtidigt får vi följa David och hans familj, för vilken livet drastiskt förändras då fadern visar sig vara en bedragare. Sist men inte minst finns kärleken med som en röd tråd genom framför allt den fjärde och senaste delen, ”Till varje pris”. Cras kopplar snabbt greppet om såväl handling som karaktärer, och tar läsaren med på en fartfylld färd genom Davids vardag. Kanske lutar sig författaren lite väl mycket mot genrens traditionella uppbyggnad, men spänningen finns där, och sympatin för David växer sig starkare för varje bok.

Så kanske kan detta vara något som uppladdning inför, eller nedvarvning efter, någon av sommarens fotbollsmatcher.

Ivo & Vera. Fotbollsmatchen

Författare: Kitty Crowther (övers. Moa Brunnberg)

Förlag: Rabén & Sjögren

Läsålder: Småbarnsbok

Biljana är bäst! och Biljana är inte kär!

Författare: MartinJonols

Förlag: Rabén & Sjögren

Läsålder: 9–12 år

Drömmar som krossas, Ett steg i taget, Överspelad, och Till varje pris.

(Serie, Malmens IK 1–4)

Författare: Bengt-Åke Cras

Förlag: Wahlströms

Läsålder: Tonår

Mer läsning

Annons