Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker: Sju julklappstips för läshungriga barn och unga - och deras vuxna

Kaxiga katter, rymdresor och historiens största fartygsförlisning. Och vem tycker inte det är jobbigt när vuxna fastnar i sina mobiler? Här recenseras ett urval av höstens barn- och ungdomsböcker.

Annons

Leo och datorspelet

(Christina Lindström och Kajsa Lind, B. Wahlströms förlag, 6–9 år)

Döv och blind och utan behov av mat, sömn, toabesök och mänskligt umgänge.Spelnörden Leo, som slår sig ner vid datorn och bara suuuuugs in i den och är hjälplöst förlorad. Känns han igen?Här finns alla situationer. Pappa som ber, lovar, hotar (lönlöst), eller stänger av. Bråk och konflikter. För detta är ett bruk som lätt blir ett missbruk.

Men i rättvisans namn - och det här är så skönt - börjar Leo också hålla efter pappa när han grejar för mycket med sin mobil. Därmed blir boken inte uppfostrande utan vänder udden åt det håll där ansvaret ligger att vara en god förebild.Kan inte den här boken delas ut på alla barnavårdscentraler i hela landet? Och var inte oroliga, barn, den är lättläst så ni kan läsa den även om era föräldrar låtsas som om den inte finns. För någon måste börja ta upp ett av tidens mest brännande budskap: Dra upp huvudena ur mobiler och datorer och skaffa ett liv!

Ett urval av höstens barn- och ungdomsböcker - sistaminuten-julklappar kanske?

Mördarkattens hämnd

(Anne Fine och Emma Göthner, Lilla Piratförlaget, 6–9 år)

Jag har svårt att låta bli Mördarkatten och det här är tredje boken om honom.Han är katten som ständigt känner sig förfördelad, ständigt är på jakt efter småfåglar - och att hans värld kretsar kring honom själv hindrar inte att han iakttar, oftast familjen och oftast kritiskt. De fattar inte vilken cool katt han är, och han är ganska nöjd när han lyckas platta till dem. Gullig? Kärleksfull? Tillgiven? Glöm det.

Här går matte en målerikurs och eftersom hennes tavlor inte faller Tuffy i smaken hittar han på tusen sätt att råka sabotera dem. Han får en oväntad bundsförvant i husse, som inte heller gillar de nya konstverken, men Tuffy låter sig inte köpas.Den speciella tonen i berättandet och bilderna, som ger utifrånblick mer än Tuffys bild av sig själv, finns i alla böckerna. Höjdpunkten här är Tuffys prestigekamp med husse och hans analys av vem som är mest dresserad, husse eller han. Tuffy är helt enkelt katt i kubik.

Resan till planeterna - en faktaexpedition genom solsystemet

(Peter Ekberg och Anders Nyberg, Bonnier Carlsens förlag, 6–9 år)

När jag var barn hade min kompis ett spel där man reste mellan planeterna.I serietidningar gjordes sådana resor, och när jag fick önska mig en present efter att duktigt ha passat lillasyrran blev det en bok om astronomi.Få saker kittlar barnasinnen så som okända världar i rymden, och solsystemets planeter är mer fattbara än mycket annat i kosmos. Boken är en mix av serieberättande om Jacks, Junis och professors Oxnos rymdresa och löpande text om varje planet samt faktarutor.

Teckningarna är fantasieggande och tar fram planeternas karaktärer, texten är bra berättad, och fakta är inget hinder för intresserade ungar med huvuden som datorer.Någon invändning har jag. Solen är ingen glad unge bland stjärnor utan högst medelålders. Och det hade varit roligt om man ritat en komet med svans också, så som de oftast syns på himlen. Men det är detaljer. Detta är en bok jag själv skulle ha velat ha om jag var barn.

Djuren i skogen - vinterboken

(Sarah Sheppard, Rabén & Sjögrens förlag, 3–6 år)

Jag är svag för faktaböcker och det är många barn också. För oss som bor i kalla Norden borde det höra till allmänbildningen att veta hur de vilda djuren klarar vintern.När jag läser Sara Sheppards roliga och lättsamma bok noterar jag mina egna kunskapsluckor. Själv har jag aldrig tänkt på att det finns tre huvudstrategier: Var tjock, Fly landet eller Bli en zombie - alltså gå i ide. Resten är varianter.

Boken blandar löpande text med pratbubblor och inslag som Fru Björns dagbok och flyttfåglarnas vykort från solsemestern. Det är rart och lättsamt och ofta roligt, med skojiga attribut och humorsituationer, utan att väga över och bli en humorbok i stället för en faktabok.Teckningarna är jättesöta men ibland önskar jag mig ett fotografi någonstans så att man får se djuret i verkligheten; i en barnbok kan de bli rätt gullifierade, som lodjuret här. Men mycket lär man sig. Vem visste till exempel att en citronfjäril övervintrar hängande i ett gammalt grässtrå?

Ada Goth och den fruktansvärda fullmånefesten

(Chris Riddell, översättning Kristoffer Leandoer, Bonnier Carlsens förlag, 9–12 år)

Fullmånefesten på godset Gasta-Gorma lovar att bli något extra, inte minst den stora bakningstävlingen.Men Ada och hennes vänner vädrar skumrask. Är det något konstigt med utomhusbutlern, eller med de nattliga livsmedelshandlarna? Och hur ska man få kammarjungfrun (en björn) att komma ut ur garderoben?

Riddells böcker är en mix av Alice i Underlandet och Familjen Addams i barnversion. I den skruvade världen på Gasta-Gorma råder en doft av det gamla England, av torr brittisk humor och en rad minst sagt märkliga karaktärer. Häftigare än själva berättelsen är illustrationerna, som det ödslas frikostigt med och som verkligen framhäver de mustiga och bisarra personerna - bagarna, tjänstefolket, festbesökare. På så vis är boken ett litet konstverk.

På Gasta-Gorma är inget särskilt farligt, och inget är fel. Man får vara hur underlig som helst; allt är naturligt, vilket är befriande. Om alla referenserna till talesätt och engelsk litteratur, från Shakespeare till Narnia, når fram till svenska barn må vara osagt. Men om inte annat får de väl chans att lära sig dem här, skulle kanske Ada ha sagt.

IRL - Ilskan, Rädslan, Löftet

(Maria Frensborg, Bonnier Carlsens förlag, 9–12 år)

Josef är hetlevrad och slänger ibland ur sig ord han inte menar. Bara några timmar efter ett morgongräl där han sagt att han hatar pappa råkar pappa ut för en olycka och hamnar i koma.Det är en mardrömssituation, en som vi alla innerst inne fruktar - att det ska bli försent att försonas. Josef ville ju inte såra pappa. Han var bara arg. Nu går han mellan skolan, ett improviserat hemliv där alla är ledsna - och sjukhuset, som tycks ha sin egen tid utanför den vanliga tiden. Här kan alla som haft någon svårt sjuk anhörig på sjukhus känna igen sig.

Läsningen flyter lätt, varsamt, naturligt och samtalet förs delvis i en datorspelsvokabulär som unga är hemma i. Vid någon punkt tror man att Josef kommer att fly in i sina spel för att söka tröst, men det gör han inte. I stället upptäcker han att ett sjukhus är en egen värld, där man kan träffa nya människor. Sådana som blir betydelsefulla, och även änglar som inte helt lever upp till sin initiala änglalikhet.Det är en originell, varm berättelse om en ung människa som mognar och växer genom glädje och sorg. Och om att livet är sådant att även stora bekymmer kan lösa sig på bästa sätt.

Det tyska  fartyget

Tårar i havet

Ruta Sepetys, översättning Lina Erkelius, B Wahlströms förlag, tonår)

Det är 1945, Tyskland håller på att förlora kriget och Röda Armén rycker fram. För att undkomma ryssarna (som var grymma mot den tyska befolkningen) flyr folk genom Ostpreussen mot några Östersjöhamnar där evakueringsfartyg avgår. Ett av dem är "Wilhelm Gustloff" - som överlastad kommer att skjutas i sank av ryssarna och gå under bara 15 mil från den svenska kusten. Niotusen av de tiotusen ombord omkommer i historiens största fartygskatastrof, som är nästan okänd.

Här, i korselden mellan tysk och rysk krigföring, får vi följa fyra ungdomar som förr eller senare möts - tre i vänskap, en som anser sig överlägsen. Lituaiska Joana blir den lilla flyende gruppens sköterska. Polska Emilia är på flera sätt extra sårbar och vet att hon riskerar att bli dödad bara hon yppar sin nationalitet.Florian har tagit en egen hämnd på Hitlerregimen och flyr nu med värdefullt stöldgods. Alfred är matros på skeppet - och drillad i nazisternas tänkande.

Här är ett liv föga värt och skildringen av utsattheten, trängseln, våldtäkterna, förfrysningen och övergivenheten - inte minst barnens - är ohyggliga, och lika skruvade är de fragment av nazistiskt tänkande som kommer fram i Alfreds brev till en flicka han beundrar. Men ändå kan man inte sluta läsa. Ungdomarnas hemligheter som gradvis avslöjas och det realistiska i skildringen driver framåt, liksom den stigande känslan av att detta skulle kunna hända igen, i ett samhälle som av en eller annan anledning börjar rasa sönder. Ja, det inte bara skulle kunna hända utan det händer, i högre eller lägre grad, i dag.

Men här finns också happy ends och goda människor, ursprunget för de små saker som i slutänden kan bli skillnaden mellan liv och död. Krig är (vid sidan av svält) den största tänkbara kollektiva katastrofen, och mot en sådan fond blir ont och gott tydligt. Verkligheten är en utmärkt kuliss för bra skönlitteratur.

Mer läsning

Annons