Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Oja – en clown utan gränser - fick barnen i Rwanda att skratta

/
  • Daniel Oja är akrobat och driver företag i Edsåsdalen. Under tio dagar turnerade han i Rwanda tillsammans med organisationen Clowner utan gränser.
  • Daniel Oja är akrobat och driver företag i Edsåsdalen. Under tio dagar turnerade han i Rwanda tillsammans med organisationen Clowner utan gränser.      Hej! Tjejerna heter Angela Wand & Rebecca Tiger. De bilder där jag själv är med är tagna av CUG: De andra har jag tagit. Trevlig helg!
  • Gisenyi Acrobats är ett akrobatkollektiv som består av före detta gatubarn i Rwanda.
  • Clowner utan gränser vill inspirera barn till lek.
  • Gisenyi Acrobats lockar alltid stor publik när de kommer på besök.
  • Alla barn ville vara med när Daniel Oja och de andra i Clowner utan gränser kom på besök.
  • Daniel Oja turnerade i Rwanda tillsammans med Angela Wand och Rebecca Tiger.

Med snickarbyxor, penslar och en stege fick Daniel Oja från Edsåsdalen barnen i Rwanda att skratta.

Annons

15 000 barn, fyra föreställningar, djup sorg och total glädje. Så kan akrobaten Daniel Ojas resa till Rwanda i början av sommaren sammanfattas.

Han reste med organisationen Clowner utan gränser till de permanenta flyktingläger som finns i Rwanda i dag.

– Jag fick uppleva otroliga grejer. På ett personligt plan blev jag påmind om hur fruktansvärt bra vi har det i Sverige, på ett proffesionellt plan att barn i flyktingläger skrattar åt samma sak som barn i Brunflo, att humorn är universiell, berättar Daniel Oja.

Rwanda är ett land som fortfarande präglas av folkmordet som skedde där 1994, när 800 000 människor mördades. Clowner utan gränser har under flera år genomfört olika projekt i landet.

Daniel Oja turnerade tillsammans med två svenskor, Angela Wand och Rebecca Tiger, och det inhemska artistkollektivet Gisenyi Acrobats, som består av före detta gatubarn. Temat för den föreställning de satte ihop var byggnadsarbetare.

– Jag fick ett lokalt företag att sponsra med snickarbyxor och lite verktyg, och så körde vi lite klassisk slapstick-komik, säger han.

Clowner utan gränsers syfte är att komma med lek och glädje – efter att FN, Röda korset och PLAN har tillgodosett mer basala behov, som mat, tak över huvudet, medicin och utbildning.

– Vi vill sprida skratt där det behövs som mest, ge barnen verklighetsflykt, mod och inspiration, säger Daniel Oja.

Det var fösta gången han gjord en sådan här resa.

– Jag kände att jag vill göra min del. Jag är bra på att stå på scen och underhålla och då kan jag bidra med det. Sedan handlade det om att växa som människa och anta nya utmaningar.

Gisenyi Acrobats har turnerat i flera år och har fått rockstjärnestatus bland barnen i Rwanda. Det är ingen tvekan om att deras och Clowner utan gränsers besök betyder mycket.

– Jag tror aldrig att jag kommer att glömma bilden när vi väntar på barnen på ett flyktingläger och så kommer det 4 500 barn springande över fälten när skolan slutar. Det var mäktigt, säger Daniel Oja.

– Att uppträda inför 4 000 barn är läskigt, men att höra det där vrålet när man gör något och asgarvet, när de skrattar så att de trillar omkull, det är fantastiskt.

Fotnot: Lördag 17 oktober var det premiär på Östersunds Teaterverkstad för Daniel Ojas föreställning "Victors vidunderliga värld".

Läs också tidigare artikel - och se TV- med Daniel Oja: Rena rama cirkusen i Edsåsdalen

Mer läsning

Annons