Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De åker med luciatåg på export till Brighton - men lämnar skönhetstävlingen hemma

Idag lussas det i kyrkor och klassrum. Många får en skymt av en vitklätt ljusprydd sjungande kör just idag. Även Brightonborna.

Annons

Efter skolan samlas Östersunds kulturskolas ungdomskör för att öva inför lussefirandet i England.

Körledare Inga-Lena Eriksson och Lena Moen åker med den tjugo flickor starka kulturskolekören till Brighton. Idag sjunger de i luciatåg för de engelska medborgarna. Men ljuskronans partner skönhetstävlingen har de lämnat hemma.

Man har gjort körresor förut, men inte som luciatåg. Därför åker Östersunds kulturskolas kör nu med lucia på export. Genom kontakter hamnade man i Brighton, England. Idag på luciadagen sjunger man i en av stadens kyrkor tillsammas med en manskör.

– Med en diskantkör som den här tror jag det blir väldigt speciellt tillsammans med en manskör, menar Lena Moen.

I Sverige är vi vana vitklädda körer bärande på ljus och tror inte att det ska vara så uppseendeväckande. Men Lena Moen har tidigare tagit traditionen lucia på export till svenska ambassaden i Dublin.

– Jag är fascinerad över att andra blir fascinerade. Vi tar den ljusbärande kören för given.

Lina Tillström och Lina Benharaua sjunger båda i kören. De håller med om att det ska bli häftigt att ta med lucia till Storbritanninen.

– Det är spännande att träffa en ny kultur och skapa nya kontakter, menar Lina Tillström.

Lina Benharaua är stolt att det är den vitklädda ljusbärande bruden som de tar med i bagaget.

– Det är ju en helt ny kultur vi möter och det känns väldigt häftigt att vi får föra vår kultur vidare.

För att ha råd med resan har man sjungit på äldreboenden och även sponsrats av lokala företag försäkringsbolag och elbolag.

Under körövningen turas man om att vara lucia. En sång var är tjejerna lucia och centrum för uppmärksamhet.

Tillsammans med körledarkollegan Inga-Lena Eriksson åker Lena Moen nu till England med kulturskolans kör.

– V vill ge kunskap och lärdom om sångartraditionen. Men vi propagerar också starkt att ingen är ensam när vi är ute och reser.

Mottot återkommer på körövningen. Popularitetshetsen lämnas utanför replokalen. Ingen röstas fram till lucia utan kronan passerar många huvuden under körövningen. På uppträdandet i Brighton är det dagsformen som avgör vem som står i fokus. Skönhetstävlingen, måstet om blont hår och rivaliteten har aktivt valts bort.

Ljuskronan går från huvud till huvud. Varje person får en njutande suck

Inför varje sång byter kronan huvud, den dag ÖP besöker övningen. Huvudpersonen är ny för varje melodi. Lingonrisklädd mässingskrona på:

– Vad säger vi? undrar Lena Moen.

– Åååh! svarar halvmånen av sjungande tjejer.

Lina Benharaua är först att bära luciakronan.

Ett parti lusselåt till.

Den första lucian blir av med lingonris och ställer sig åter i ringen. En ny lucia blir utsedd inför nästa låt. Men innan man börjar.

– Aaah! i ett uppskattande ljust tonläge.

Det blir tjatigt, men inte för den nya huvudpersonen i mitten av cirkeln. Upprepningen gör att det märks att tjejerna tycker det är lite fånigt. Men samma mängd uppskattning syns i varje sångs nya lucia. Det är mycket viktigt att få vara ljuset i rummet för en liten stund.

Med sig till England tar kulturskolekören ett helgon från Italien med rött bälte för att visa på svensk tradition och kultur. Omröstningen lämnar man hemma och utanför replokalen. Fokuset är på ljuset och sången. Lucia kan ha blont eller ljust hår och variera på diverse sätt när kören samlar sina stämmor. Men hon tar med sig ljuset i decembermörkret. Dock blir ljuskronan utan lingonris på englandsresan.

– Lingonris blir så svårt i tullen, skrattar Lena Moen.

Att stå i rampljuset med luciakronan får både tjejerna från Lit och tjejerna från skolor i staden.

På lussefirandet i Brighton vet man inte vem som blir lucia.

Mer läsning

Annons