Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blåser nytt liv i 1920 års glömda notblad

/
  • Bleck Velvet 2009: Andreas Lundström, trumpet, Paul Ludwig, trumpet, Simon Paulsson, trombon, Desirée Olsson, trombon, Fredrik Ståhl, tuba, Fredrik Longeuville, slagverk och  Örjan Andrée, ess-althorn.
  • De bortglömda  noterna låg på vinden på Folkets hus i Hissmofors.
  • Hissmofors hornmusikkår runt 1920. Från vänster: Okänd, H Wahlström, Karlkvist, Sandström, Olsson, okänd, N Obbarius, okänd,  H Lövgren, Axel Gullberg och G Appelkvist.
  • Noterna bestod till största delen av de så kallade Norrköpingshäftena, som gavs ut av ”A. Th. Nilssons musikhandel” i Norrköping 1900–1940.

I morgon, tisdag, kommer det bokstavligen att blåsas nytt liv i en musikskatt som i decennier legat bortglömd på vinden på Folkets hus i Hissmofors.

Annons

Då ger blåsorkestern Bleck Velvet konsert med musik som spelades av vad som sannolikt var det lokala sågfackets egen musikorkester i Hissmofors för nästan 90 år sedan.

lyckats identifiera det elvamannaband som finns avbildade på ett foto från Hissmofors på 1920-talet, berättar Örjan Andrée, som ingår i Bleck Velvet och tagit fram den ovanliga repertoaren via sitt jobb på landsarkivet.

Men Örjan har exempelvis hittat en handling från tidigt 1900-tal i arkiven från sågindustriarbetarnas fack i Hissmofors – ”Avdeln. n:o 70 Hissmofors av S.S.I.A.F”.

styrelse pantsatt sex av de blåsinstrument som tillhörde avdelningens mässingssextett hos Bagarmästaren K. L. Karlsson i Krokom för ett belopp av 100 kronor.

Handlingen är undertecknad av avdelningens ordförande Em. Hedberg och sekreterare A. L. Andersson, samt bevittnad av herrarna E. Nykvist och E. O. Elf.

– Det förekom flera strejker vid sågverket vid den här tiden, så kanske avdelningen behövde förstärkning i kassan, gissar Örjan.

hittade han själv när Bleck Velvet i fjol ville utöka sin repertoar för att upprätthålla traditionen med en sommarkonsert i Arkivparken nedanför landsarkivet.

Och han upptäckte då att landsarkivet redan 1979 tagit emot en stor samling nothäften med inte mindre än 300 melodier för blåsorkester.

på vinden på Folkets Hus i Hissmofors och blev hos landsarkivet sorterade under rubriken Hissmofors Blåsorkester.

Där har de i sin tur legat i närmare 30 år tills Örjan i fjol upptäckte notskatten, som passar som handsken för sammetsorkestern.

Det fanns bara ett problem med fyndet:

– I alla arrangemang saknades b-kornettstämman, vilket gjorde att musiken inte kunde spelas.

i alla Sveriges arkiv och i Norrköpings Stadsarkiv fick han napp i arkivet efter ”Nilssons musikhandel”, som upphörde 1957.

– Turligt nog fanns alla utgivna nothäften arkiverade, så vi kunde beställa kopior av alla saknade stämmor, så nu är ”våra” noter kompletta.

Noterna bestod till största delen av de så kallade Norrköpingshäftena, som gavs ut av ”A. Th. Nilssons musikhandel” i Norrköping mellan 1900–1940.

arrangemangen har Örjan och hans kamrater valt ut ett 20-tal varierade låtar med målet att ge tisdagens sommarkonsert med den tidstypiska sextettmusik som i början av förra seklet spelades till fest, dans och underhållning.

– Det är både schottis, marscher och valser, blandat. Vi har repeterat musiken sedan i höstas och tränat in den repertoar vi kände för.

Musikerna i Bleck Velvet ingår alla i Hemvärnets musikkår och har sextetten som ett sidoprojekt sedan några år.

– Och genom att arkiven fungerar kan vi nu alltså ta upp den här musiken igen, noterar arkivmannen Örjan.

De instrument som ingår i en brassextett är: ess-kornett, b-kornett, ess-althorn, tenor 1 och 2, tuba samt trummor.

av Hissmofors Blåsorkester finns i Jamtlis bildbank.

– Vi har haft kontakt med många Hissmoforsbor och även annonserat för att få veta mer, men hittills utan resultat. Så detta är allt vi vet om hur noterna användes i Hissmofors, säger Örjan Andrée.

Mer läsning

Annons