Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ge liv åt konstnärsdrömmen

Tio talanger ställs mot varandra i SVT:s nya serie "Konstnärsdrömmen". Här möter tittarna amatörmålare som hoppas på det stora genombrottet.

Annons

Konsten är Sveriges dolda folkrörelse, något som inte alltid återspeglas, säger Billgren och Lundberg.

–Programmet är en hyllning till den folkrörelse som konsten är, säger programledaren Anne Lundberg.

Programmet bygger på BBC:s format "The big painting challenge", som har blivit populärt i Storbritannien.

Vi bestämde oss för att göra det i Sverige, säger programledaren Anne Lundberg, som tittarna tidigare har sett leda "Antikrundan". Reglerna för uttagningen var enkla – de sökande fick inte vara etablerade eller ha någon utbildning från Konstfack eller liknande, men de ska brinna för konsten. För den lycklige vinnaren väntar sedan en egen utställning på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Det var dock inte nödvändigtvis de bästa konstnärerna som valdes ut bland de tusentals sökande. I stället har man försökt hitta en bra balans mellan olika typer av människor – män och kvinnor med olika åldrar och bakgrund.

Tuffa prov

Hade man valt ut de tio bästa konstnärerna är jag inte säker på att det hade blivit ett bättre program, säger konstnären Ernst Billgren, som fungerar som domare i programmet tillsammans med Mårten Castenfors.Ernst Billgren blev imponerad av de prov deltagarna ställdes inför under tuffa förhållanden. Det handlar exempelvis om att måla under tidspress och kastas mellan material som de inte alltid är vana vid att arbeta med.

De kanske hade två timmar på sig att måla ett självporträtt. För en konstnär är den tidsbegränsningen absurd, säger han.

Romantisk bild

Billgren tycker att programmets titel är mycket träffande, eftersom den förmedlar en romantisk bild av konstnärsarbetet som hämtad ur 1890-talet. Deltagarna sitter med sina stafflier ute i naturen och målar av saker.

Jag känner ingen konstnär som jobbar på det sättet egentligen, säger han.De båda beskriver programmet som en hyllning till konsten och det stora konstintresset i landet.

Det här är en folkrörelse, men det speglas inte alltid. Fler människor går på konstutställningar än på fotboll, säger Billgren."Konstnärsdrömmen" har premiär onsdagen den 16 november på SVT.

DELTAGARNA I "KONSTNÄRSDRÖMMEN"

Pedram, 27 år, stationsvärd, Järfälla

Annika, 73 år, pensionär, Stockholm

Renèe, 56 år, elevassistent, Ånge

Erik, 26 år, ekonomisk rådgivare, Karlstad

Ronja, 21 år, bildlärare, Trollhättan

Ali, 64 år, samordnare, Västra Frölunda

Joachim, 32 år, takläggare, Kiruna

Sofia, 30 år, social media manager, Stockholm

Stina, 49 år, civilingenjör, Göteborg

Tommy, 63 år, art director, Älvsjö

Mer läsning

Annons