Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill locka fler holländare till länet

/
  • Holländarna Hilde Talstra och Ruben Heijloo har skrivit boken

Varje dag emigrerar 400 holländare. Några av dem hittar till länet.

En ny bok ska locka fler av dem till Jämtland.

Annons

"Ondertussen in Revsund" heter den bok som Hilde Talstra och Ruben Heijloo skrivit tillsammans. De flyttade från Amsterdam till den gamla prästgården i Revsund för snart två år sedan. Då hade de sedan länge bestämt sig för att lämna sitt hemland.

– Det var för mycket människor och för mycket stress, säger Hilda Talstra.

Flytten skulle gå till Sverige och de började leta efter rätt ställe. De började i Småland, letade sig upp genom Dalarna och till slut landade de i Jämtland. Ganska snart började de blogga om sitt nya liv på Midscands hemsida.

– Vi skriver om livet, hur man bygger upp ett nytt nätverk, om den svenska maten och sådana saker, säger Hilda Talstra.

Bloggen blev snabbt populär och eftersom båda skrivit mycket förut föddes tankarna på att skriva en bok. De kontaktade ett förlag i Holland som specialiserat sig på böcker om emigration och det nappade direkt.

Några kapitel i boken består av inlägg i bloggen, men de flesta är nyskrivna. 1 juni släpps den offentligt men redan nu går den att köpa via nätet. Den ges ut på holländska.

"Ondertussen in Revsund" betyder "Under tiden i Revsund" och i boken kan man bland annat läsa om fenomenet fredagsmys, messmör och svenskarnas besatthet av släpvagnar.

– Jag tror att det är en hobby här att köra med släpvagn, alla kör saker fram och tillbaka på sina släpvagnar, säger Ruben Heijloo, som innan han flyttade till Sverige aldrig ägt en bil.

Han har heller aldrig prövat att stå på ett par skidor. Kanske köper han sig ett par, eller så kanske han inte gör det. För honom räcker det långt att ha en trädgård att sköta om för att känna sig nära naturen.

– Vi behöver inte vara i fjällen för att känna att vi är ute i naturen, det räcker att gå ut och kratta gräsmattan, säger han.

Hilda Talstra är utbildad journalist och Ruben Heijloo filmproducent. Hon jobbar halvtid på Midscand, ett EU-projekt som ska få fler holländare och företagare att upptäcka Jämtlands län. Han driver ett eget medieföretag som bland annat hjälper små företag på landsbygden att göra hemsidor.

Dessutom driver de ett bed and breakfast på gården – något de inte hade räknat med att de skulle göra när de flyttade dit.

– Vi hade bestämt oss för att inte göra något inom turism, men när vi såg huset så blev det så. Det var huset som bestämde för oss, säger Ruben Heijloo.

Familj och vänner finns kvar i Holland. Något annat saknar de inte från sitt gamla hemland. Och varken vintermörkret eller kylan har fått dem att ångra sin flytt. Det finns egentligen bara en sak de kan sakna med att bo på den jämtländska landsbygden.

– Snabbt internet. Men jag tror vi ska få fiber till Revsund snart, säger Ruben Heijloo.

Mer läsning

Annons