Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designer från Lofsdalen ställer ut på möbelmässan i Stockholm

/
  • Varje blad består av ett unikt mönster som blir till vackra tryck på miljömässigt garvade skinn.
  • – Denna produkt hör hemma hos svenska möbelgiganter och talar rätt in i hjärtat på mig, säger inredningsarkitekten Eva Kjell, imponerad av Carina Sohls design.  Foto: marit manfredsdotter

Det svarta lädrets sammetsyta möter den tidlösa elegansen i Laminostolens kurviga skepnad, och föreningen – den är fulländad!

Annons

Draperad med känsla och en unik design har århundrades möbel, Laminofåtöljen, fått en ny look och formgivaren bakom draperingen är Carina Sohl, uppvuxen i Lofsdalen, född Karlsson.

Carina är van att ha teckningsblock och penna i handen.

– Jag har alltid tecknat, säger Carina.

Sedan några år tillbaka har denna skapande kvinnliga kraft utvecklat en egen idé där mönster trycks på läder. Mönster av bland annat hallonblad.

Växterna plockas med omsorg där varje millimeter på lädertrycket blir unikt.

Carina har konstruerat en egen tryckpress för ändamålet och konsten att få trycket jäm n t har varit det tuffa i utmaningen.

Hon startade produktionen med väskor och kuddar som sys för hand.

Så efter ett telefonsamtal med chefen på Tärnsjö Garveri i ett ärende att köpa lös skinn till produktionen tog hela affärsidén en annan vändning.

Erbjudanden från mässor i både England och Italien rullade in, men Carina var hela tiden rädd att förlora sin produkt om hon skulle släppa iväg den till återförsäljare för tidigt och det är ett beslut hon är tacksam över i dag.

Känslan skulle visa sig vara värd att strida för.

Strax före årets stora begivenhet på möbelfronten, Funiture Fairmässan i Stockholm, kommer erbjudandet från Swedese om att få klä Laminostolen.

– Våra kunder har alla varit förbi och sett Carinas läder och att Lamino fått denna uppmärksamhet genom Carinas design är oerhört roligt, även för oss, säger Swedeses marknadschef Kristina Farwing.

Laminostolen formgavs 1952 av Yngve Ekström och har stått sig genom decenniernas konkurrens.

– Vi hade egentligen alla våra utställningsobjekt klara för mässan när vi fick kontakt med Carina, men detta var så intressant så vi omarbetade tankarna och plockade med hennes idé och tur var väl det, säger Kristina Farwing.

– Med många års erfarenhet som inredningsarkitekt kan jag konstatera att detta är det absolut mest innovativa och vackra jag sett på mycket länge, säger inredningsarkitekten Eva Kjell som besökte sin första mässa 1961.

Men det var inte bara delegater från SIR (Svenska Inredningsarkitekters Riksorganisation) som föll för Carinas design. En strid ström av fackfolk lät sina händer smeka det svarta lädret.

– Låt det ta tid, gå på magkänslan och ge inte bort något som kan vara värt att strida för, det är Carina Sohls råd till alla som kämpar för något de tror på.

Annons