Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djärv satsning av liten kör

/

CHESS 25 år med Näs Sångförening, Archi Jamt, Stefan B Nilsson och Tomas Nyqvist
Svarta Lådan, Folkets Hus

Annons

Näskören sticker upp!

Jag kände kårar, både av stark rörelse och av blygsel, i lördags när jag lyssnade på Näs Sångförenings körframförande av godbitar ur CHESS.

Berörelse över kaxigheten hos en kör från en mindre ort som ger sig till stan och ger ett regisserat framförande av världsmusikalen som i år fyller 25 år.

Jenny Michanek är körens ledare. Hon ligger bakom satsningen. Stefan B Nilsson har arrangerat för stråkkvartett, klaviatur och slagverk. Utmärkt instrumenterat med kammarmusikalisk känsla där särskilt Bengt Eric Norléns fiol och Tomas Nyqvists slagverk användes utstuderat.

Berörelse kände jag också inför det starka dramat och melodierna som talade över det stundvis rörande tafatta agerandet från sångarna. Stram regi från Lena Bengtsson gav styrka i många av sångerna som den rossiniska ”Merano”.

kören var att klara av de komplicerade stämmorna vid det kaotiska avhoppet av ryssen Anatolij ”Vad har jag gett mig in på”.

Bengtsson band samman sångerna genom att personligt berätta musikalens story.

Anthem framfördes av körens herrar som ibland tog i mer än rösterna förmådde. Damerna grälade i ”I know him so well” och det blev slagsmål på schackbrädet. Michaneks säkra och inspirerande ledning tog ut vad som gick av rösterna.

En djärv satsning av en liten kör som är ovan att stå i rampljuset. Naturligtvis kan ett körmässigt framförande av amatörer inte mäta sig med de stora sceniska proffsuppsättningarna.

ändå hälften vunnet och kören växer av utmaningar.

Men kvaliteten på föreställningen motsvarade inte priset 150 kronor per biljett.

 

Mer läsning

Annons