Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik på naturlig teaterscen

/
  • Kristina Machner, Martina Fjällberg, Robin Machner och Linnea Jönsson Fillén spelar vindilar i färgglada dräkter. Här i en scen tillsammans med Catarina Andersson som spelar vindguden Biegga Galles och Maria Göransson som spelar Britt.
  • Astrid, spelad av Amanda Larsdotter, blir oväntat upp­vaktad av Bertil som spelas av Roger Jönsson. Det vilar en förbannelse över bygden, som gör att avundsjukan visar sitt fula ansikte och får byborna att göra konstiga saker.

Medan myggen kalasar på skådespelare och publik försöker Astrid fly från Bertil.

Annons

– Nämen dan är du Astrid, du vackraste, säger Bertil och försöker pussa på henne.

– Men Bertil, du är ju gift, säger Astrid förskräckt och drar sig undan.

Till slut börjar hon springa på stigen ner till Gärdeån för att komma undan. Bertil springer efter samtidigt som han börjar ta av sig kläderna.

Det är något skumt som händer i skogarna kring Tångeråsen Gärde i Offerdal. Biegga Galles, samiska vindguden, går runt och sprutar avundsjuka på ortsbefolkningen som snabbt börjar bete sig underligt mot varandra.

Det är föreställningen ”Stormklockan” som repeteras. I kväll är det premiär för sommarteatern där hela ortsbefolkningen är engagerad. Första gången amatörteatergruppen i Tångeråsen Gärde satte upp en sommarteater var år 2000. Teatern blev en succé och vart fjärde år sedan dess har de satt upp en föreställning vid hällristningarna i Gärdeån.

– Vi gör det för att få in pengar till utveckling av bygden och drift av bygdegården. Dessutom vill vi marknadsföra Tångeråsen Gärde och hällristningarna, säger Ulrika Sundin som spelar karaktären Lisa.

Och pengar får de in, omkring 7 000 personer har sett föreställningarna vid hällristningarna sedan starten. Samtidigt skapar det sammanhållning i byn när alla jobbar tillsammans.

Samtliga i den omkring 17 personer starka ensemblen har någon slags anknytning till bygden. Elin Sandelius har återigen skrivit manus, men den här gången har hon lämnat över regissörsuppgiften till Gustav Kling, scenkonstchef på Estrad Norr. Hans anknytning till Gärde Tångeråsen är att han är bekant med några av skådespelarna i ensemblen. När han fick frågan om han ville regissera årets föreställning fanns det inte så mycket att fundera på.

– Det ingår ju i länsteaterns uppgift, att stödja och uppmuntra amatörteater i landbygden. Jag tar sådana här uppdrag ibland, säger han med manuspärmen i hand.

När första akten är färdigrepeterad är det dags för fika. I den lilla stugan vid ån är det uppdukat med kaffe och te, och här ges en stunds vila från både repliker och mygg.

Kring rollfiguren Biegga Galles har det sprungit runt fyra små vindilar, spelade av barn och ungdomar. Nu sitter de samlade i fikastugan och får instruktioner av Gustav Kling.

– När ni sitter i skogen, då får ni inte titta på publiken. Då bryter ni illusionen av att ni spelar teater och blir privata, säger han.

– Okej, säger 13-åriga Kristina Machner som sitter på ett av borden och väntar på att repetitionerna ska börja igen.

Kristina Machner är barnbarnsbarnbarnsbarn till en i byn och har varit med i teatergruppen sedan hon var liten.

– Det är roligt, och man får träffa varandra igen, säger hon.

Efter fikat är det dags att öva på andra akten. Första läsningen av manuset till ”Stormklockan” var redan i januari och det märks att skådespelarna har övat på sina repliker.

Det är bara små detaljer som ska finslipas inför premiären. Som att Columb Puttick, som spelar karaktären Chris, lika gärna kan sitta kvar vid lägerelden då han drar sin monolog om avundsjuka, i stället för att resa sig upp och filosofiskt prata ut mot universum.

– Bryt, ropar Gustav Kling när monologen är över.

– Kan du sitta kvar där du satt och rikta dig mot publiken istället, undrar regissören.

– Det ser mycket mer naturligt ut, fortsätter han.

Scenen tas om och sedan fortsätter repetitionerna. Avundsjukans vindar sprider sig över platsen. Hur det går avslöjas först i kväll.

”Stormklockan” spelas åtta gånger fram till 8 juli.

Mer läsning

Annons