Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dansupplevelse om liv kontra natur

/

• Dansföreställningen Last Land

• Dans: Anna Olofsson, Elin Hedin, Lucia Kickham, Maria Nilsson Waller

• Musik: Anna Cochrane, Erik Dahl, Magnus Vikberg,

• Exercishall Norr

Annons

En skönhetsupplevelse med styrka och konstnärlig helhet i uttrycket. Föreställningen Last Land, som i går hade premiär i Exercishall Norr, är en utmärkt introduktion av dansen som uttrycksmedel i länet. Inte minst för ungdomar. Den är gjord för mindre scener och kommer att turnera i skolor.

Koreografen Maria Nilsson Wallers uttryck är både abstrakt och realistiskt med en spännande oförutsägbarhet. Inspirationen kommer från extrema naturområden som Byrd land på Antarktis och Bir Tawil i utkanten av Saharas öken. Områden som inte tillhör någon.

Tre musiker arbetar i föreställningen i samklang med dansarna. Tillsammans bjöd de på en föreställning med stark känsla av tidlöshet och oändlighet. Den kändes handla om naturens krafter och om livsyttringar. Om kamp och undergång. Vårkänslor och livsglädje. Slocknande. Djur och växter. Också om människans främlingskap i naturen. Partier som beskrev isande vindar och drivande sanddyner växlade med, till synes, planlösa sekvenser med hopp och språng. Ett slags liv i sig själv. Rörelsetvång. Livsyttringar utan mening. Födas, kämpa och dö.

De fyra dansarna bjöd på laddat ensemblespel med stort allvar. Mindre av solosekvenser och lekfullhet. Starkt uttryck fick de kämpande kropparna i isiga vindar. I dansen med prasslande tidningspapper kände jag mer rörelse- tvång än livsglädje. Den övergick i kaotisk undergång men föddes på nytt under Saharas sol?

Musiken balanserade dansens uttryck. Minimalistiskt och synthetiskt blandat med befriande harmoniska sekvenser och inkännande violintoner. En del orientaliskt ökenartat. En fascinerande föreställning som både visade dans- ens mystik och förmåga till realism i uttrycket. Den kan tolkas på många plan men det bestående intrycket, för undertecknad, var en konstnärlig framställning av liv kontra natur.

Mer läsning

Annons