Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett trovärdigt porträtt av det ljusskygga Stockholm

/
  • Med tredje boken ”Gängkrig 145” gör Jens Lapidus det som han ville göra med genombrottet. En seriebok. Tecknare är Peter Bergting.

Jens Lapidus
Gängkrig 145
Wahlström&Widstrand

Annons

Jens Lapidus, försvarsadvokaten som blev bestsellerförfattare i egna genren Stockholm noir där han beskriver Stockholms undre värld utifrån vad han själv mött i och utanför rättsalen, är tillbaka.

Med tredje boken ”Gängkrig 145” gör han det som han ville göra med genombrottet ”Snabba cash”. En seriebok.

De senaste åren har serietidningar blivit supermoderna och såväl Hollywoodfilmer om övernaturligt starka karlar som animéklassiker har nått stora framgångar. Det var därför inte särskilt förvånande att en svensk författare skulle ge sig på genren.

varit mer lämpad än Jens Lapidus. I tecknaren Peter Bergtings fantastiska händer blir Stockholmsmiljöerna där Mahmud, Javier, Babak och polisen Hägerström rör sig råare och mörkare än någonsin.

Storyn om Albykillarna fortsätter i ”Gängkrig 145” med att Mahmuds syster blir våldtagen och Mahmud använder sedan alla medel för att återupprätta hennes, och Albys, heder. Snart leder det till ett fullskaligt gängkrig.

Jens Lapidus författande och värld är som gjord för seriernas ofta svart-vita och överdrivna värld. Både stereoridstinna huvudpersoner och snusket i tunnelbanan tecknas med samma råa tydlighet.

en snygg bok, en stunds underhållning, och ett trovärdigt porträtt av det ljusskygga Stockholm. Men särskilt mycket mer är det inte. Nyanserna försvinner gärna i Lapidus böcker och ännu mer i serieversion. Jag hade gärna sett en tempoväxling, ett vilomoment i bilderna eller åtminstone ett enda vettigt kvinnoporträtt.

Mer läsning

Annons