Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabriken byter namn – projektet är i gungning

Färgfabriken Norr i Östersund bytte på fredagen namn till Exercis- hallen Norr, eftersom Färgfabriken i Stockholm formellt har fasats ut ur satsningen.

Men projektet har fortfarande olösta ekonomiska problem.

Efter ett nej till 2,9 miljoner i EU-pengar strax före jul är nu hela satsningen i gungning.

Annons

De var strukturfondens tjänstemän som signalerade avslag, man släppte inte ens fram ansökan till politikerna utan klargjorde att ansökan måste tydliggöras på flera punkter.

– Vi lämnar därför in en förnyad ansökan där vi får besked i sommar.

– Men om det skulle bli nej även där måste vi fundera på om satsningen på konsthallen alls går att driva i fortsättningen, säger länskulturchefen Ingrid Printz.

Vad som är klart är att det inte blir någon ny konstutställning efter den just avslutande ”Island” förrän i maj.

Då öppnas en utställning på temat mat, vars curator föreslagits av Färgfabriken i Stockholm.

– Men i mellantiden under våren kommer vi att ha olika aktiviteter, konferenser, workshops, musik och liknande med start under februari, säger Ingrid Printz.

Eftersom frågan om pengar fortfarande är oklar kan man inte heller rekrytera någon ny verksamhetsledare så som planerat.

Tills vidare kommer därför projektets ekonomiansvariga Marie Andersson att sköta projektet.

På fredagen hölls det sista mötet i styrgruppen med representanter för Färgfabriken i Stockholm, som nu kliver ur satsningen.

Joachim Granit är en av Färgfabrikens två projektledare och han vill understryka en positiv och engagerad uppfattning:

– Det finns stora möjligheter att göra något intressant av den här konsthallen som jag tror kan bli en intressant arena.

Men i höstas var han tydligt missnöjd med att Färgfabrikens representanter inte alls fått vara med att utforma den EU-ansökan som nu alltså avslogs.

I höstas skrev han och den andra projektledaren Pernilla Lesse en kritisk debattartikel i ÖP där de förklarade sig villiga att fortsätta att låta Länskulturen använda Färgfabrikens namn.

Men enkelt uttryckt är pengarna slut, kommun, landsting och övriga finansiärer har sagt nej och då kliver Färgfabriken ur projektet.

I ett gemensamt pressmeddelande på fredagen påpekar man att Färgfabriken haft 40 000 besökare till en arena med avancerad samtidskonst och att flera utställningar uppmärksammats även nationellt.

Vägen dit har varit slingrig.

Redan efter ett halvår, hösten 2008, kom ett kraftigt bakslag då frontmannen Jan Åman tvingades bort från Färgfabriken centralt efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter.

En annan lokal centralfigur var Mats O Sundkvist som aktivt understödde projektet, men han försvann i turbulensen kring den ekonomiska krisen som blommade ut 2009.

Krisen gjorde också politikerna nervösa vilket har fördröjt besluten om framtida finansiering – allt medan Länskulturen tvingats söka pengar på en rad olika nivåer.

Det är förklaringen till att Länskulturen ännu sedan det treåriga projektet formellt avslutats fortfarande inte vet om det ens finns pengar att fortsätta projektet från i sommar.

– Att bygga den här sortens arenor tar tid och tre år är kort i det sammanhanget, särskilt som det varit tre ganska turbulenta år, säger Ingrid Printz.

I debatten har det framförts farhågor om att varumärket Färg- fabriken nu skulle dyka upp i andra städer exempelvis i Norrland – förslagsvis Umeå eller Sundsvall.

Men det förnekar Joachim Granit:

– Vi har inga sådana ambitioner och vi har inte blivit approcherade med några sådana propåer. Vi har fullt upp med att få vår egen verksamhet att snurra.

Inför 2011 lade han och Färgfabriken fram förslag på tre utställningar i Östersund – mat var ett ämne:

– Vi kommer åtminstone att öppna ytterligare ett av deras förslag, nämligen innovationer. Den planeras till i höst, säger Ingrid Printz.

Matutställningen kommer man att försöka synka med arbetet med Östersund som mathuvudstad.

Dessutom hoppas man kunna jobba med design, kanske mer musik, mer Pecha Kucha och andra aktiviteter.

Ingrid Printz är trots allt optimistisk och förhoppningsfull:

– Det har varit turbulent, men kulturen är en viktig resurs som verktyg för att skapa regional utveckling.

– Människor efterfrågar kultur och här har vi en arena som faktiskt kan erbjuda både ny kultur och spännande upplevelser. Vi samarbetar också med kulturarvsfrågor.

Och det nya namnet då?

Internt har det bollats med alternativ som X-hall och Pampas, men nu slutar det med ”Exercishall Norr”, Ingrid Printz tycker att det anknyter bra till byggnadens ursprungliga användning:

– Dessutom kan det fungera internationellt.

Skyltarna har man inte hunnit byta, men formellt har hallen bytt namn från fredagen.

Även den ursprunglige initiativtagaren galleristen Lars Bolin är nöjd med namnet, i övrigt har han inga kommentarer:

– Namnet är jättebra om man nu tar ner skylten Färgfabriken, det är absolut det bästa alternativet som man nu valt, säger han.

I juni kommer slutigt besked om det blir några nya pengar och om konsthallen kan fortsätta.

Mer läsning

Annons