Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föränderlig konst vid Locknesjön

/

Utgångspunkten är Labyrint men tolkningen är fri. Platsen är åkrarna, skogen, myren och vattnet. Med rekvisita som stenar, träd och stubbar eller gamla skrotbilar.

Annons

I sommar har Anki Hallqvist i Espnäs återigen bjudit in ett flertal konstnärer att skapa Landart intill Locknesjön och sedan i maj har små oaser för andhämtning och reflektion byggts upp där. På torsdag är det vernissage med konstvandring, mat och musik av Roy Okutanis duo.

Över åkern bakom Anki Hallqvists hem i Espnäs tar kulturstigen sin början. Första anhalt är nere vid sjön där Anneli Kent skapat sin Landart. Trädet och den övriga växtligheten omkring ger associationer till en medelhavsmiljö och det var bland annat det hon fastnade för när hon valde plats.

– Jag gillar att jobba med det som finns. Jag tog bort sly för att skapa en lucka ut mot sjön och sparade pinnarna till en inramad, skyddad plats nedanför. Det symboliserar för mig att våga göra både och, välja rätt och fel och ta steget ut från den skyddade platsen till den stora världen.

Sedan Anneli Kent först besökte platsen har brännässlorna omkring växt till sig och förstärker känslan av en skyddad plats. Där hon slutat fixa har naturen tagit över och gjort sitt.

Ewa Carlsson kallar sitt verk för "Chair-way to heaven". Den vingbeklädda stolen som nu, nästan svävande, uppenbarar sig på ett moln under trädet handlar om livets motgångar och vägen ut ur dem. Som en lättnad.

– Det har varit som meditation att vara här och jobba, säger Ewa Carlsson och får medhåll av de andra konstnärerna.

I verket "Meditationsplats för Norrlands inland" har konstnären Kristina Wrang gjutit färgstarka kuddar i betong. De kanske inte direkt går att vila på men fungerar i alla fall som en inspiration till återhämtning.

Ida Bratt har några steg därifrån använt sig av spåren från stormen Dagmar och målat ovanpå stubbarnas årsringar. Temat är inre och yttre förändringar, tankar om vad det innebär och hur vi hanterar förändringar i livet.

– När en vind tar ner ett träd är det en naturlig förändring och jag tycker att det är bra påmminelse.

För att komma till Anki Hallqvists installation får man leta sig in en bit i skogen till en myr. Där har hon använt sig av två övergivna skrotbilar som för evigt fastnat i myren. En röd tråd slingrar sig från bilarna in i en labyrint som förhoppningsvis manar besökaren att lägga stressen åt sidan och ta sig tid att följa vägen in och ut igen.

Längs kulturstigen passeras också spår av förra årets installationer. Då liksom nu får Espnäs Landart vara kvar så länge väder och vind tillåter, som en evighetslång utställning öppen dygnet runt.

Annons