Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gäckanden” först ut på scen

/
  • Gösta Ekman, Marie Göranzon, Marie-Lousie Ekman och Gunilla Nyroos berättar om ”Gäckanden” och om samarbetet mellan Dramaten och Riksteatern. I kväll har pjäsen ”Gäckanden” nypremiär i Östersund. Pjäsen är skriven av Marie-Louise Ekman och regisserad av henne och maken Gösta Ekman. ­Marie ­Göranzon och Gunilla Nyroos spelar huvudrollerna.
  • Jennie Silfverhjelm och Inga-Lill Andersson, till vänster i bild, spelar grannar till Marie Göranzons rollfigur i ”Gäckanden”. Gösta Ekman har ­regisserat, Marie Göranzon spelar huvudrollen, Marie-Louise Ekman har skrivit och regisserat, Gunilla Nyroos spelar andra huvudrollen och Malin Eidin sitter i Riksteaterns syrelse.

Teater. – Jag älskar den här kärringen, säger Marie Göranzon.

Annons

Hon pratar om sin rollkaraktär i pjäsen ”Gäckanden”, som är skriven av Marie-Louise Ekman och regisserad av författarinnan och hennes make Gösta Ekman.

de andra i ensemblen och representanter från Dramaten och Riksteatern, befinner sig i Storsjöteaterns foajé.

De är här för att berätta om pjäsen, och om det samarbete mellan Dramaten och Riksteatern som gör att Jämtlandspubliken i tre år framåt kommer kunna ta del av utvalda pjäser från Sveriges nationalscen.

– Det är viktigt att komma ut på det här sättet. Som teaterchef ska jag se om vi kan bredda det här samarbetet och se om vi kan förändra det i en ännu mer positiv rikting, säger Marie-Louise Ekman, VD och konstnärlig ledare på Dramaten sedan två månader tillbaka.

”, som hon själv skrivit, blev den första pjäsen att visas ute i landet genom samarbetet mellan Dramaten och Riksteatern, är en ren slump.

– Men det kändes väldigt roligt att ta del av den här teaterpremiären, säger hon.

en gammal änka som plötsligt en dag får besök av en vilt främmande kvinna. Kvinnan påstår sig ha ett meddelande från änkans avlidne man. Den nya bekantskapen öppnar dörrar till en helt ny värld för den gamla änkan.

– Det är en fantastisk skildring av en äldre dam, säger Marie Göranzon.

Hon berättar att rollen är specialskriven till henne av Marie-Louise Ekman.

– Som skådespelare blir man först glad, sedan blir man livrädd. Men det är klart att någon annan än jag hade kunnat spela den om jag inte kunnat.

Inspirationen till pjäsen är hämtad från bland andra Gösta Ekmans farmor, Greta Ekman. Hon hade i över 30 år regelbundna träffar med en kvinna där de tillsammans kontaktade andra sidan. Gösta Ekman fick sitta med ett par gånger, tills han på grund av sin skeptiska inställning till det hela slutade vara med.

– Jag var fascinerad. Det handlar om den fantastiska förmågan människan har att skapa med hjälp av fantasin. Vi kan överskrida gränser överallt, säger han och forsätter:

– Någon kan höra en knackning i väggen och vara säker på att det är Winston Churchill som knackat. Det är en förmåga vi har, det är skapande.

runt omkring i landet är utvalda att samarbeta med Dramaten i det 3-åriga projektet, däribland Östersunds teaterförening. Senare i år kommer pjäsen ”Blästrad” till länet.

”Gäckanden” har gått på Dramaten i Stockholm i två år och visats i över 60 föreställningar. I kväll och i morgon kväll spelas den på Storsjöteatern.

Mer läsning

Annons