Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ganman planerar bok om Sundqvists affärer

Det blev ingen Björntand och Fabös är sålt.

Hur gick det egentligen till när Maths O Sundqvists imperium som tidvis värderades till tiotals miljarder försvann ner i ett stort svart hål?

Annons

Det tänker författaren och ÖP-krönikören Jens Ganman försöka beskriva i en bok som i bästa fall kommer ut nästa vår.

– Två förlag i Stockholm är intresserade men jag har inte tackat ja än. Jag måste reseracha lite först och se vad jag hittar.

– Absolut ingen biografi utan mer en politisk och social betraktelse över hans och Helen Olaussons roll i Jämtland och Östersund på 2000-talet. Vad har de betytt? På gott och ont?

– Jag har inte planerat den alls fram till för en månad sen ungefär. Men precis som alla andra har jag följt Carnegieaffären med stort intresse i media under hösten och våren och när jag sen fick de här förfrågningarna insåg jag att det faktiskt ligger en ganska fantastiskt historia begravd i det hela.

– Man får gå tillbaka till Krügers dagar för att hitta nåt liknande; alltså en industrialist som har så enormt mycket pengar och makt och som så direkt påverkar en liten region.

– Jag tror att det finns anledning för både politiker, tjänstemän och journalister i den här regionen att rannsaka sig själva i det här läget.

– I och med att Maths blev så pass offentlig även i resten av Sverige under hösten och våren i samband med Carnegiesmällen så tror jag att många förlag vaknade och undrade vem Maths är och varför det blev som det blev.

Mer läsning

Annons