Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genusvetare: Showen påminner om stripdans

/

Avklätt och utmanande – ja, rätt och slätt porrigt. Det är genusvetaren Maria Karlsson sammantagna intryck när hon besöker genrepet för Wendlas vårshow 2009.

Annons

Och med tanke på den låga ålder som majoriteten av dansarna har blir känslan jag träffas av faktiskt rätt obehaglig. I vår tid är det inte tillåtet av vara oskuldsfull flicka särskilt länge, objektifieringen av kvinnor kryper allt lägre ned i åldrarna. Det gäller att så tidigt som möjligt lära sig att behaga den manliga blicken, som känns oförskämt närvarande i Wendla´s vårshow.

har betoning på tajt och kort, och har på sina håll som ambition att visa det där ”lilla extra”. Bara tonårsmagar, högklackat och hotpants så korta att jag snarare skulle kalla dem trosor, i kombination med en koreografi som till stora delar påminner om någon slags stripdans, och låttexter som ”tjejer i trosor tycker jag är sexigt” samt ”you´re a fucking slut, i´m gonna screw you”, provocerar och gör mig illa till mods.

uppenbarligen heller inte särskilt bekväma och praktiska att röra sig i då flera av dansarna diskret försöker rätta till små överdelar som halkat iväg. Könsrollerna både cementeras och reproduceras när det enda dansnumret som helt domineras av killar består av en cool breakdance – koreografi, där dansarna uppträder i slappt hiphop-stuk. Strukturen där killar får utrymme att vara tuffa och aktiva och tjejer ska hålla sig på sin plats och låta sig betraktas har tyvärr gjort avtryck även hos Wendla´s. Ingen ”girlpower” här inte.

denna dansstudio ensam om att uppvisa detta symptom på sexism. Kroppsfixeringen och sexualiseringen inom stora delar av dansvärlden är ett faktum. Men hur tidigt ska man som ung tjej behöva bli ett objekt? Inte många tonårstjejer är hemma i sina kroppar, kraven på att vara smal och snygg lämnar ju knappast ens någon vuxen kvinna ifred. Att med bilden av trimmade, sexiga MTV-kroppar med kurvorna på rätta stället i bakhuvudet, ställa sig på scen iklädd någonting slimmat och kortkort är en skrämmande tanke för de flesta. Tänk då att vara tjej på 15 eller kanske 17 år, och förväntas ta den rollen. Mitt i den tid då man som obarmhärtigast synar sig själv i sömmarna och jämför sig med sina medsystrar.

jag svara för vad dansarna på Wendla´s känner och tänker. Men att det skulle skilja sig markant från den genomsnittliga tonårstjejens grubblerier, det tvivlar jag på. De ansvariga på Wendla´ s borde samlas över en kopp kaffe, helst flera, och fundera på vad de vill förmedla för budskap, dels till sina egna dansare och dels till publiken.

Visst finns det även undantag i vårens show. Det finns inslag av attityd och humor i ett par av tjejernas nummer. Och det finns tydliga tecken på talang hos några av dansarna. Men tyvärr går showen främst de sunkiga gamla könsrollernas ärende. Vilket är väldigt synd.

Mer läsning

Annons