Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geten Linus i framtiden

I dagarna är konstnären och författaren Rolf Kjellberg från Kall aktuell med sin femte bokinstallation om geten Linus. Denna gång är historien förlagd i framtiden, närmare bestämt år 2039.

Annons

Tidigare har Magnus Härenstam skrivit några finurliga efterord om böckerna om Linus, men denna gång fick Rolf göra det själv.

"Jo förresten, här skulle min gode vän Magnus Härenstam skrivit något klokt om den här boken. Sorgligt nog så är han ju inte med längre, men lyssnar man mellan raderna hörs kanske en liten hälsning från Magnus som Linus förmedlar. Tack Magnus för all fint samarbete vi haft", läser Rolf på baksidan av boken. Hans röst spricker för ett ögonblick och en tår rinner längs med hans kind.

– Han skulle ha störtgillat den här boken.

Geten Linus har varit den centrala figuren i Rolf Kjellbergs senaste fyra böcker. I onsdags släpptes den femte boken "Linus: Framtiden år 2039: En solskenshistoria" Där får läsaren följa med och se hur en liten bygd som Kall klarar av den självförvållande katastrof som världens mänsklighet drabbats av.

Linus har kommit ner till jorden igen efter några år. Kallbygden har förändrats väldigt mycket sedan Linus levde där. Samhället har totalkollapsat, pengar är inte värda någonting, det finns varken elektricitet eller internet. Men i Kall klarar man sig ändå rätt bra. Detta genom att Kallborna producerar allt lokalt. Trots bokens betydligt mörkare tema än föregående böcker, finns ändå en ljus och hoppfull framtid för Kallborna.

På frågan vad Rolf har fått för respons på sina böcker om Linus kommer svaret direkt.

– Böckerna har betytt väldigt mycket för barnfamiljer. När Linus hade dött var det några tanter som inte hade vågat talat om det för sina barnbarn. Ja, veckan efter hans bortgång så ringde de i kyrklockorna och sa det ifrån predikstolen uppe i Kall, säger Rolf Kjellberg.

Rolf Kjellberg tillsammans med sin älskade Get Linus som gick bort för några år sedan.

Mer läsning

Annons