Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldsmederna har kunder över hela landet

/
  • Det dammar mycket när man putsar smycken och därför har Bo Bäckström glasat in en del av källaren där de kan hålla till när det är putsdags.
  • Filar i alla storlekar hör också guldsmedsyrket till.Som guldsmed måste man vara fingerfärdig. Tunnare sågblad än så här finns knappt. Ingrid Bäckström ska göra hängsmycken av de tunna plattor i silver som håller på att såga ut.
  • Det dammar mycket när man putsar smycken och därför har Bo Bäckström glasat in en del av källaren där de kan hålla till när det är putsdags.
  • En stor arbetsbänk, två arbetsplatser. Ingrid och Bo Bäckström är båda guldsmeder och driver verksamhet tillsammans i den gemensamma villan. De jobbar åt butiker och guldsmeder runt omkring i hela landet.Det här hängsmycket är privat och har gjorts av paret Bäckström. Ingrid är även utbildad gemmolog, en person som jobbar med ädelstenar.

I nästan 32 år har de suttit mitt emot varandra och arbetat, Ingrid och Bo Bäckström. De träffades på Guldsmeds­skolan 1971, sedan dess har de följts åt.

Annons

Nu sitter de i samma rum i villans verkstad och jobbar på varsitt smycke. Ingrid sågar ut små bitar i silver som ska bli hängsmycken. Bo svetsar på en ring. På radion spelar P 4 lättsamma låtar.

Tillsammans driver Ingrid och Bo Bäckström företaget Bäckströms Guldsmide. Jobben fördelar de mellan sig utan problem, inkomsterna delar de på. Det enda de egentligen är oense om är semestern.

– Han tycker inte att man behöver semester, framförallt inte en lång sammanhängande. Men de senaste åren har jag tvingat honom, säger Ingrid Bäckström.

och sågblad står i prydliga rader i sina ställ eller hänger på väggen bakom arbetsbänken. I källaren en halv trappa ned finns ett inglasat bås med putsmaskin och i ett av källarrummen finns ett litet kontor för pappersarbete. I ett annat rum i källarvåningen står en gravyrmaskin bredvid en stor frysbox.

guldsmeder. De jobbar främst åt andra smeder och guldsmedsbutiker runt omkring i Sverige, men de gör även den egna kollektionen av Brunkullesmycken som säljs av butiker i länet.

– Mest gör vi reparationer och beställningar åt andra, säger Bo Bäckström.

Stockholm i söder till Arjeplog i norr. Så fort jobben är klara skickas smyckena tillbaka till kunden.

– Förr kunde man ha saker hemma länge, nu ska det gå fort. Och så har man två dagars postgång också, säger Ingrid.

Det finns både nackdelar och fördelar med att ha jobbet hemma, anser paret Bäckström. Nackdelen är att arbetsdagen lätt blir lång, det finns mycket att göra och paret Bäckström jobbar normalt mer än åtta timmar per dag.

– Fördelen är att när barnen till exempel var små så slapp man gå hemifrån när man var tvungen att jobba extra, säger Ingrid.

En annan fördel är att de har tillgång till allt de behöver den dagen de går i pension. Då kommer de nämligen ha tid att göra alla de smycken som de går och drömmer om att få göra.

– Det är ett privilegium att veta att man kan gå hit ner och leka när man har lust, säger Ingrid och fortsätter:

– Nu är det ju ett jobb, man måste göra även det man inte tycker är roligt.

egna smycken, mest som presenter åt varandra. Bo gillar att göra lite större saker som till exempel klackringar, Ingrid sågar eller filar gärna på smådetaljer.

Ibland tar de emot beställningsjobb från privata kunder, men de har aldrig annonserat om sina tjänster.

– Det är inte meningen att det här ska vara för privatkunder, men en del har väl hört om oss, säger Bo.

Två av deras fyra barn har blivit smeder, en i guld och en i järn. Men paret Bäckström tror att guldsmed som yrke är utdöende.

– Man kan vara utan handarbete. Det finns tryckborrar, till exempel, konstaterar Bo Bäckström.

Mer läsning

Annons