Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får tjejer lära sig att göra egna filmer

/
  • Ann Rundquist är projektledare för Ida, där unga tjejer från gymnasieskolans individuella program får lära sig att bland annat göra filmer och bildspel. I bakgrunden sitter Elina  Eriksson och Lizette Falkstigen.Moa Lautin och Sofia Bergvall har dokumenterat Allt för byn-gängets resa från repetitioner i början av december till premiär i februari.

Annons

Lizette Falkstigen och Elina Eriksson sitter vid varsin dator och arbetar med varsitt projekt. Lizette gör musik till sitt bildspel med självporträtt, Elina letar foton till sitt bildspel om sina vänner.

– Det går inget bra, jag hittar inga känslor i bilderna, säger Elina.

Båda tjejerna ingår i Ida-projektet, ett tvåårigt EU-projekt bara för tjejer som drivs av Filmpool Jämtland.

Kulturarbetaren Ann Rundquist är projektledare.

bara för tjejer, det har att göra med att killar generellt av tradition tar för sig så mycket, särskilt när det gäller teknik, säger hon.

Åtta tjejer är med i Ida-projektet, vars syfte är att hjälpa deltagarna producera filmer och annat mediamaterial med utgångspunkt från den egna identiteten. Projektet startade i höstas och pågår till skolavslutningen. Till hösten får nya tjejer chansen att vara med.

Samtliga tjejer som deltar i Ida-projektet går på Wargentinsskolans, Palmcrantzskolans eller Hammarstrands individuella program. Två dagar i veckan har de lektioner hos Filmpool Jämtland.

– Jag tycker om att fota och göra bildspel och sådant, jag gjorde mycket sådant tidigare också, säger Lizette Falkstigen.

Lizette har varit så framgångsrik inom projektet att hon fått i uppgift att sammanställa informationsmaterial om individuella programmet på PC. Materialet visas sedan för niondeklassare.

– Jag fotar hur det ser ut och berättar lite om vad vi gör på programmet, berättar hon.

och Sofia Bergvall, som sitter i ett annat av filmpoolens rum och arbetar, har fått ”verkliga” uppgifter att jobba med. I höstas fick de en förfrågan från gänget bakom Allt för byn om de ville dokumentera deras resa från tidiga repetitioner till premiär.

med att klippa ihop drygt 25 timmar av inspelat material.

– Vi ska väl vara klara till skolavslutningen i alla fall, säger Sofia Bergvall och rycker på axlarna.

sin dokumentärfilm är de på Filmpool Jämtland minst tre dagar i veckan, alltså minst en dag mer än vad skolan kräver. Ronja Hamberg är också med och jobbar med dokumentärfilmen, men hon är ledig när ÖP kommer på besök. De dagar de arbetar med filmen pendlar de tre tjejerna med buss från Hammarstrand.

– Eftersom de arbetar med ett verklighetsprojekt så har vi ställt upp med resurser. De har bland annat fått med sig filmaren Kurt Skoog några dagar som har lärt dem att filma, berättar Ann Rundquist.

Målet är att Ida-projektet ska förlängas efter att projekttiden har gått ut och förhoppningsvis permanentas.

Mer läsning

Annons