Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur man hinner tre cd-släpp, två pjäser, releaseparty, poesi-SM och Musik Direkt

/
  • Sebastian Mellergård har skrivit egna texter sedan han började i sexan och just hade hört Eminem. Nu utkommer hans första soloskiva – ”Kaos-SM”.– Jag gillar att göra många olika saker, men musiken kommer allra först. Sebastian Mellergård – Görda – medverkar i vår på tre skivor, i två pjäser, samt musik Direkt och SM i Poetry Slam.

När Sebastian Mellergård sommaren 2002 skulle börja sjätte klass köpte han sin första hiphopskiva, en cd med Eminem.
Sedan dess har han skrivit egna texter, ofta dagligen.

Annons

På fredag släpper han sin första skiva i eget namn och firar med releasepartyt Kaoskvällen på Gamla Tingshuset tillsammans med en rad andra lokala artister.
Skivan heter ”Kaos-SM” och en av de åtta texterna finns här intill.
– Det är lite speciellt att läsa utskrivna raptexter, för rimmen ligger inte riktigt som i traditionell poesi. Fast jag vet ju hur det ska låta, ler han.
– Själv lyssnar jag inte så mycket på hiphop längre, även om jag har några stora favoriter som Lupe Fiasco och Nas.
Andra influenser visar sig vara Bob Dylan, Kingen, afroamerikansk 1900-talsmusik och reggae.


– Jag lyssnar på allt. Många hiphopare håller sig bara till en genre, men jag gillar att blanda. Skivans titel syftar på det, jag blandar till en sorts kaos.
Och det är enkelt att konstatera att Sebastian, eller Görda som hans artistnamn är, gillar att göra många saker samtidigt.
Om några veckor går han ut gymnasiet i Östersund. Innan dess släpps tre olika cd där han rappar – den egna, en med gruppen MVN samt samlingsplattan Storsjöoljudet.
Dessutom medverkar han i två teaterpremiärer under maj, i morgon torsdag är han finalist i Musik Direkt och om tre veckor en av fyra från länet som tävlar i SM i Poetry Slam.


Man kan säga att det är fullt upp.
– Det där med Poetry Slam var lite av en tillfällighet. Jag gick till en uppläsning i höstas och hade bara med mig en text. Så jag var oförberedd på att man skulle läsa fler, jag fick använda några låtar jag hade i huvudet.
Skriver du utifrån en rytm eller gör du texten först eller utgår du från särskilda fraser?
– Jag gör inga beats själv, jag brukar få dem av kompisar och så skriver jag runt dem. Fast ofta har jag en hel idé om låten när jag börjar, det är mer sällan jag utgår från någon särskild fras. Fast det händer.
Och du skriver mycket?


– Långa perioder skriver jag varje dag. Fast nyss har jag haft en svacka.
Har du flöden då det rinner på bra?
– Ja, lite så fungerar det som bäst. Men jag skriver gärna om sådant som jag ser omkring mig och som jag blir engagerad av.
Vid uppläsningarna på Poetry Slam är den musikaliska rytmen och fraseringen mycket tydlig, där gör hans en sorts talad hiphop, ofta dagspolitisk och vass.
– Numera lyssnar jag inte så mycket på Eminem, men han är en sjukt bra ordkonstnär, det kan man inte ta ifrån honom.


Men att Sebastian är väl inläst på Dylan är väldigt tydligt. Tarantula från 60-talet är en av hans favoriter,  Jonas Gardell en annan.
Så hur många texter har du i huvudet som du kan göra rätt av?
– Hmmm, det är säkert ett 20-tal. Och då är det 20 låtar med fem-sex verser i varje.
Så snart har du en diktsamling på gång?
– Va? Nej, det är inget jag ens funderat på. Men å andra sidan vore det kul om man samlade ihop några av alla som skriver här i stan och gjorde en antologi. Det vore häftigt.
Sebastian tar lektioner på saxofon, men spelar annars inga instrument.


– Kanske är det en reaktion mot mina musikaliska föräldrar, mamma sjunger i kör och pappa är aktiv organist. Men jag föredrar att skriva och rappa.
Gruppen han släpper en skiva med senare heter MVN och där ingår Maniac och Big Nick alias Niklas Bolinder, som gjort sex av åtta beats på Sebastians skiva.
Om två veckor har Kreativ Explosion premiär på pjäsen Dvala och senare en uppsättning Maria Flink leder av Molieres Den Girige, i båda medverkar Sebastian.
– Fast allra mest brinner jag för musiken, det är den jag fokuserar mest på. Åsså hoppas jag hitta något sommarjobb.


Vad står Görda för?
– Det är en ordlek av mitt efternamn – mellergård, gard, garda, görda, inte konstigare än så.
Vill du höra Görda rappa finns en färsk inspelning på ÖP-tv gjord i måndags.

Mer läsning

Annons