Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag hittar idéer vart jag än går”

/

Anki Hallqvist får årets Elly och Ante Karlsson-Stigs stipendium.

– Jätteroligt och överraskande, säger hon.

Annons

I samband med terminsstarten för Hållands folkhögskola och Östersund konstskola delades ”Stigs-fonden” ut till Anki Hallkvist för sin skulpturpark vid Locknesjön.

– Jag fick ett mail och en fråga om jag ville komma hit, jag fick bestämma tid och dag men fick bara veta att det gällde en överraskning, säger en glad Anki Hallqvist.

Stipendiet delas ut till en elev som gått en lång kurs på Hållands folkhögskola och är på 7 000 kronor. Anki Hellkvist gick på Hållands folkhögskola och Östersunds konstskola under åren 2006–2009. Det var under projektåret som hon kom idén med att skapa Landart, en konstform där verken och naturen är tätt sammankopplade.

– Det var en stark idé, om man håller på en idé i det längsta, då går det, säger Helena Bourges, lärare på Östersunds konstskola som hoppas att projektet ska inspirera nuvarande elever på skolan.

I år är det tredje årets som Anki Hallqvist bjudit in konstnärer att skapa Landart i skulpturparken. Årets projekt heter ”Labyrint” och förutom hon själv medverkar Anneli Kent, Ewa Carlsson, Ida Bratt, Kajsa-Tuva Henriksson, Kristina Wrang.

– Jag sa till konstnärerna att det inte kommer se likadant ut hela tiden, att det kommer komma upp brännässlor men från början trodde de inte på mig. Men det har slutat med att de gjort någonting av det. Man måste ändra sig efter naturen och det tycker man om, förklarar hon.

Eftersom som hon har bjud- it in konstnärer och de fått göra sina egna verk så har hon inte behövt göra så mycket själv. Anki Hallqvist tycker att det har varit väldigt roligt och intressant att följa konstnärerna i deras arbete med verken.

– Konstnärerna har varit helt överlyckliga och tackat mig flera gånger, det är jätte- roligt att se att det gillar det så mycket, fortsätter Anki Hallqvist.

Själv jobbar Anki Hallqvist helst med återvunna material och hon brinner för att få yngre människor att närma sig konsten, bland annat genom en ateljé för barn och dessutom hjälper hon till med Konst för tjejer. När hon skapar egna verk är det sällan hon har brist på idéer.

– Jag hittar idéer vart jag än går, jag kan inte gå en meter förrän jag hittar en idé, säger Anki Hallqvist.

Annons