Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag sökte mina rötter och fann en brottsling

/
  • Mats Göransson hjälper mig att hitta information om min jämtländska släkt.

Utgångspunkten: pappas farmor Jenny Maria Lucia, född Engdal, gift Hartwig med danske Hans Kristian. Mor till min farfar Jules "Julle" och hans syster Stina. Uppväxt i Rannåsen utanför Östersund. Pappan hette Jon.

Annons

LÄS MER: Här kan du spana efter den tid som flytt

Det är vad jag vet när jag tillsammans med landsarkivarien Maria Press och 1:e arkivarien Mats Göransson sätter mig vid datorn i Arkivets lokaler.

– Vi har stans finaste utsikt, menar Mats Göransson. Och jag kan bara hålla med. När jag tänker på arkiv ser jag framför mig mörka källargångar med hyllor fulla av papper. Det här är något helt annat.

Vi börjar med att söka i ett av de digitala arkiven och hittar Jenny där. Hon föddes på Lucia-dagen 1873 och döptes 25 januari. Föräldrarna hette Jon Engdal och Kristina Olsson. Vidare sökning i husförhörslängderna berättar att Jon, som arbetade som skräddare, var född i Lakavattnet i Föllinge och sömmerskan Kristina i Marieby. När de träffades hade Kristina redan en son, Ludvig Reinhold som hon fått med en skräddargesäll. Innan Jon och Kristina gifte sig 1867 fick de två barn, Carl Johan Alfred Fabian och Märta Elisabet Elvira Matilda. Efter giftermålet ytterligare tre barn: Hulda Charlotta Andrietta, Olof Axel Fredrik och sist pappas farmor, Jenny Maria Lucia.

Planen när jag kom till Arkivet var att ta reda på allt om Jenny, men det är i stället brodern Olof Axel Fredrik som fångar mitt intresse. Längst ut på hans rad i husförhörslängden står "Dömd för första resans stöld 24 mars 1887 till straffarbete i tre månader och ett år medborgerligt förtroende förlustig". Han mister alltså vissa medborgerliga rättigheter under ett års tid, det blir svårt att få jobb, han får inte gifta sig och inte begå nattvarden under den här tiden. Det var straffet för en stöld värd 255 kronor och 50 öre, mycket pengar på den tiden.

Vi letar vidare och hittar en lista över brott Olof Axel Fredrik har begått; stölder, misshandel, fylleri och oljud. Han beskrivs som en man av "ordinär växtlängd" på 1.81 meter med ovalt ansikte, blå ögon, ljusbrunt hår och rak näsa. Mats Göransson går och hämtar en stor bok med rättegångsprotokoll från 1896. I den går att läsa om när Olof Axel Fredrik varit misstänkt för stöld. Enligt ett vittne ska han ha sagt ungefär "Om man är så dum att man lämnar pengar framme får man skylla sig själv", varpå den bestulne har svarat "Det är jag så fan heller!". Olof Axel Fredrik släpptes fri utan straff den gången.

Det är en hisnande känsla att inse att allt detta finns bevarat. Sida upp och sida ner med information om en person som jag inte ens visste fanns förrän där och då, men som jag faktiskt är släkt med. Jag undrar vad jag kommer att lämna efter mig, vad som kommer att hittas i arkiven när någon en dag om kanske 150 år bestämmer sig för att lära känna Marit Susanna Carlsson född Hartwig 1979. Jag vet i alla fall att jag ska gräva mig vidare i arkiven och förhoppningsvis komma lite närmare den släkt jag inte visste att jag hade.

Läs mer:

Kulturredaktören: Om att söka sina rötter

Mer läsning

Annons