Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtar satte Genbergs stuga på Globen

/
  • Konstnären och entreprenören Mikael Genberg är mer än nöjd med placeringen av den röda lilla stugan på Globens tak i Stockholm. Gudmund Söderin, hans son Geir och brorson Gudmar, jobbade på globtaket tillsammans med kollegan Björn Segelsbo, alla bosatta i Östersund. På sikt hoppas Genberg kunna placera en stuga på månen.
  • Själva monteringen tog runt  5 minuter, men förberedelserna närmare 100 timmar för att konstruera och bygga det lilla röda huset som nu är på plats – tack vare en uppsättning jämtar.
  • Maximal exponering. Konstnären och entreprenören Mikael Genberg är mer än nöjd med placeringen av den röda lilla stugan på Globens tak – med invändig belysning.

KONST. Målet är en röd liten stuga på månen. Nu har Jämtlandsättade Mikael Genberg placerat en stuga på Globen – till att börja med.

Annons

morgon var Gudmund Söderin och hans kollegor från Östersund på plats vid Globen i Stockholm för att fästa Genbergs installation på maximalt synlig plats utanpå den jättelika arenan.

– Allt gick som smort, helikoptern lyfte stugan och vi monterade fast den på fem minuter, berättar Gudmund Söderin, fjällräddare bergsklättrare, byggnadsarbetare och nu alltså även husfastsättare.

med vana klättrare från Östersund jobbar sedan en tid på Globen med att montera en utvändig hiss.

I samma veva har Globen nappat på konstnären Mikael Genbergs idé att fästa en röd stuga på Globen.

Det är en del i hans långsiktiga projekt att placera en stuga på månen, som ÖP berättade om för några månader sedan.

– Den är jättesnygg, sitter uppe på Globens östra sida och vetter alltså mot Nynäsvägen där tusentals bilister passerar varje dag. En maximal exponering, konstaterar han belåtet.

Stugan som mäter 3 x 4 meter är 3,5 meter hög och helt tillverkad i aluminium utanpå en stabil konstruktion av stålbalkar.

– Den ska ju tåla en del hårt väder.

den med invändig belysning, så det kan lysa hemtrevligt i fönstren året runt ...

Som ÖP tidigare berättat står en rad toppar inom både näringsliv och politik bakom projektet.

I styrelsen för ”Luna Park Resort” finns förre landshövdingen och blivande SR-chefen Mats Svegfors, ordförande är förre finansministern Pär Nuder, andra som stöder projektet är Sven-Otto Littorin, Leif Pagrotsky, Lars Stjernkvist och Karin Pilsäter.

– Det handlar om att sätta upp ett landmärke, både här och på månen. Amerikanska Nasa är intresserade och vi hoppas få upp en stuga på månen inom några år, säger Genberg.

ursprungligen konstnär, men betecknas i dag allt oftare som entreprenör. På Mälardalens högskola pågår forskning om hans nätverk och hans metoder för att knyta kontakter för att nå sina mål.

Mikael Genbergs farfars far var den jämtländske konstnären Anton Genberg och de konkreta planerna kring Globen har pågått sedan två år:

– Vi började under Almedalsveckan sommaren 2007 och etablerade kontakt med Globens vd, som var lite försiktig till att börja med. Men sedan har Globen varit helt fantastiska att jobba med.

poängen är att ge Sveriges rymdforskning en symbol som ger eko i hela världen – det smäller högre än alla runstenar, är fältropet.

Vid två av infarterna till Västerås ligger numera varsin grushög med en röd stuga – symboler för rymdprojektet som förre landshövdingen Svegfors stöttat – fast just de husen har nyligen vandaliserats.

var han nöjd:

– Globen är en av våra största och mest spektakulära byggnader och den röda stugan är en stark symbol för det ursvenska. Så den här kombinationen är närmast oslagbar, säger Mikael Genberg.

Och Globenstugan ser han som en trampolin mot sitt övergripande mål:

– Nu har vi ännu bättre utgångsläge att marknadsföra huset på månen.

Mer läsning

Annons