Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland utan cred i The American

/

Trots att de svenska scenerna i Anton Corbijns film the American är inspelade i Singsjön utanför Brunflo blir Jämtland helt utan uppmärksamhet. Istället är det Dalarna som uppmärksammas på bioduken när de första scenerna i storfilmen visas.

Annons

Det blev inte heller Östersund som fick besök av regissören Anton Corbijn när filmen förhandsvisades i söndags utan då var det Stockholm som fick stå som värd.

Anledningen till att det står Dalarna istället för Östersund är för att det passar handlingen bättre berättar Moa Westeson på svensk filmindustri.

– Jag blev precis lika chockad som du när jag såg det och när jag frågade Anton varför så sa han att det var för att det passade handlingen bättre med Dalarna. Att det skulle vara tre timmars bilresa från Stockholm, berättar Moa Westeson.

Att det skulle ha sett annorlunda ut om Östersund gått in och bidragit till filmen vet hon inte, men säger att allt är en förhandlingsfråga. Däremot handlar det enligt Moa Westeson inte om någon form av utpressning från SFs sida.

– Så är det absolut inte. Vi var ett servicebolag och har absolut ingenting med att det står Dalarna att göra. Vi har ingenting med själva inspelningen att göra och jag såg filmen för första gången i söndags, säger Moa Westeson.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det inte står Östersund för det var där vi var och vi var jättenöjda med platsen och folket. Och Anton var jättenöjd med hela den svenska biten och Östersund. Det var bara bra folk inblandade, fortsätter hon.

Annons