Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jamtli oroas av portföljmodellen

Jamtli befarar att länsmuseerna runtom i landet kan drabbas negativt av den del av kulturutredningens förslag som kallas portföljmodellen.

Annons

man att det finns fördelar med grundtanken att de folkvalda i regionerna ska fördela de statliga kulturpengarna, sedan man fått varsin påse med pengar – portfölj.

– Men länsmuseernas verksamhet är i särskilt stort behov av kontinuitet, och den kan bli svårare att garantera med portföljmodellen, säger landsantikvarie Henrik Zipsane.

– Vi är oroliga för att Sveriges länsmuseer kommer att få väldigt olika förutsättningar, och att det kommer att påverka medborgarnas tillgång till sitt kulturarv.

skickar Jamtli in sina remissvar till regeringens kulturutredning respektive museiutredning och i det stora hela anser museet att förslagen är bra.

Förutom portföljfrågan är Henrik Zipsane kritisk till kulturutredningens syn på internationellt samarbete …

– Sverige är ingen ö. Vår kulturpolitik måste hänga ihop med i första hand EU:s mål och riktlinjer. Annars försvårar man för de aktörer som, liksom Jamtli, vill söka samarbeten utanför Sveriges gränser.

samarbeten måste i stället få stöd i en statlig kulturpolitik. Som det är nu tillägnas internationellt samarbete fyra sidor av kulturutredningens över 900.

museiutredningen ifrågasätter jamtlichefen varför Riksutställningar ska ges ett nationellt ansvar för museipedagogik:

– Vi är många museer runt om i landet som jobbat hårt och länge med pedagogiska frågor. Den frågan ska inte monopoliseras, säger Henrik Zipsane.

Mer läsning

Annons