Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz med nordisk lyster

/
  • Saxofonisten Kåre Kolve Och hans kvartett med jämtlandsbördige trummisen Magnus Forsberg bjöd på begåvad och varierad jazz på Gamla teatern i går kväll.

Musik: Jazz med Kåre Kolve kvartett från Trondheim
Gamla Teatern

Annons

Begåvad och varierad men lite långtråkig. Så kan man karaktärisera Jazz i Jemtlands säsongavslutning på Gamla Teatern i går kväll där det bjöds norsk jazz.

Kåre Kolve Kvartett från Trondheim. Fyra unga musiker med egen musik. Mest Kolves. Jazz med nordisk lyster i Kolves saxofon och minimalistiskt piano från Espen Berg.

Däremellan virtuosa brisarder från basisten Jo Skaansar och jämtlandsbördige trummisen Magnus Forsberg.

– Det är faktiskt 16 år sedan jag gick ut Birka och 12 år sedan jag gick ut jazzlinjen på Trondheims Musikkonservatorium, berättar Magnus som fastnat och trivs i Norge.

Han är trummis på heltid. Med bred repertoar.

Förra veckan blev det två kvällar på Trondheimsteatern i musikalen Chicago. Sedan ut med Brass Brothers.

Tillsammans med norska hustrun Mildred har han MiMa Soul som framför egen musik.

Med gruppen Jupiter spelar han orgeljazz. Bossa/salsa blir det i Mambo Compagneros. Skall man leva som musiker måste man vara bred och beredd att resa.

I går inledde kvartetten med Boiling point. Den startade nog så förföriskt med mjuka vårslingor i Kolves melodiösa sax. Det övergick snart i kokande heta bubblor som Kolve frenetiskt spottade ur röret.

Lugnare var den vemodiga Long distance med lite av regndroppspreludium i pianot. Skaansar och Forsberg fick fritt visa sina takter i Vossbakken. Lysande bassolo och balanserade krevader i slagverket. Drag av rysk pianokonsert i Espens klaver. Drog ned gjorde ’sangen’ Sir John T. Sömndrucken och inåtvänd.

Det var stor variation på uttryck inom låtarna men upprepande uppbyggnad gjorde låtarna likartade. Intressant musik men kanske var det begynnande vårkänslor som gjorde att blickarna sökte sig till klockan ibland.

Bernt Carlsson

Mer läsning

Annons