Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzfest, schackteater, Trollflöjt, Hendricks, Friteatern och mer lunchmusik ...

Barbara Hendricks sjunger Proms i Östersund i september.

Stockholm Jazz Orchestra kommer till tredje upplagan av Jazz Rhythm Fest – där även hemmasonen Peter Knudsen spelar.

Annons

 

I november gör Johan Ulveson en enmansföreställning.

Och i sommar kan både Trollflöjten och Mahler avnjutas flera gånger om.

Det är några kommande kulturevenemang som Estrad Norr respektive Östersunds teaterförening just nu arbetar med.

Att Trollflöjten spelas på Arnljotlägden i augusti har vi berättat tidigare, men redan en månad tidigare kommer Gustav Mahlers fjärde symfoni att framföras av tolv musiker, med bland andra hemmasonen Jonas Lindgård och Roger Jonsson.

Besöket innefattar tre konserter 8-10 juli, men spelplatserna är inte klara ännu.

Den 27 november genomförs tredje upplagan av jazz Rhythm Fest, denna gång med Stockholm Jazz Orchestra som dragplåster, med syd afrikanen Gavin Minter på sång.

Samma evenemang bjuder även på hyllade pianisten Peter Knudsen, uppvuxen i Östersund, som gav ut en utmärkt skiva i höstas. Andra medverkande är Jacob Karlzon Trio, Josefine Lindstrand samt Django Project.

Den 26 september bjuds fjärde året med Last night of the Proms med traditionell promsrepertoar, galna upptåg, allsång och gästbesök av sopranen Barbara Hendricks.

Jämtlands läns teater har gjort upp om ett samarbete med Friteatern som den 4 juli kommer att ha premiär på en ännu inte skriven pjäs, särskilt avpassad för små scener och som man kommer att turnera med ända fram till i december.

Den 17 november erbjuder Riksteatern ett gästspel med Johan Ulveson som ensam gestaltar de två karaktärerna i ” Schackspelaren ” , en föreställning fylld av cliffhangers. Pjäsen bygger på novellen ” Människoschack ” av författaren Stefan Zweig (1881 – 1942).

Estrad Norr kommer även i höst att fortsätta med de populära lunchkonserterna i Gamla kyrkan – där är dock programmet ännu inte fastställt, men varje fredag klockan 12.00 utlovas en ny programpunkt.

Estrad Norr har nu även presenterat sitt utbud till skolor och andra offentliga arrangörer som de kan boka för föreställningar i höst.

Exempelvis framgår att Led Zeppelin-uttolkarna Hindenburg från Ås är redo för en sådan turné 7-13 september.

Pjäsen Apberget som riktar sig till högstadieelever turnerar under oktober och november, pjäsen handlar om tonåringar som ställs inför frågor om förändringar och förvandlingar, om vänskap och musikens kraft och betydelse.

Sounds@shadows heter en föreställning som turnerar i slutet av september där några av Jämtlands fotografer och bildkonstnärer samarbetar med ljudkonstnären Gustav Hylén tillsammans med musikerna Tomas Nykvist och Lars Ericsson.

I september spelas även barnpjäsen ”Om spöken fanns på riktigt” – om stora och små rädslor som riktar sig till åldrarna fyra till nio år.

I början av oktober är det nypremiär på Gösta Knutssons klassiker Pelle Svanslös, här med särskild vinkel på utanförskap och mobbing, men också förlåtelse och försoning.

I slutet av oktober spelas ”Sakta gå hem genom stan” med Monica Zetterlunds mest kända och älskade sånger tolkade av danska sångerskan Cathrine Legardh

Samma vecka pågår en turné med Sirqus Alfon med titeln Eurotrash, en föreställning kantad av pumpande synthar, multiprojektioner och laserstavar där bortglömda klubb-hits blandas med hejdlös akrobatik. Gammal slapstick i new-rave-kontext

Desto mer återblickar till 60-talets musik blir det när beatlesälskaren Karl Martindahl bjuder på ”60-tal!” i början av november. Han kom tvåa i TV3s Fame Factory år 2003, men skivdebuterade som 13-årig sångare och låtskrivare i bandet The Flying Eagles som låg flera veckor på Svensktoppen i mitten av 90-talet. Han har även medverkat i två Melodifestivaler 2004 och 2005.

Andra erbjudanden från Estrad Norr är ”Att Växa” med artisten, musikern och komikern Bengt Erlandsson. Folkmusikgruppen Groupa spelar i november.

”Från Django till Jularbo” är dragspel och gitarr med Anders Larsson och Gustav Lundgren samt ”Allsångstoppen goes Christmas” i december med Anders Kronlund, Michael Klemmésång och Mattias Olofsson.

På samma tema är ”Swingin’ Christmas” med 4 Bones, årets offentliga julkonsert från Estrad Norr som riktar sig till bygdegårdar och kyrkor.

Och sedan är det snart ett nytt år.

Mer läsning

Annons