Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Alander om nya skivan – och vägen ut ur missbruket

/

Det har gått nästan exakt två år sedan Johan Alander flyttade hem till Östersund igen. Lika länge har han varit fri från droger och alkohol.

Annons

Nu släpper han sitt solodebut- album med självbiografiska text- er om kampen mot missbruket. Ett missbruk som började i tidig ålder, men tog fart i och med att hans musikkarriär gjorde det samma.

– Det eskalerade i takt med att framgångarna med musiken och flytten till Stockholm, säger Johan när vi träffas på hans gamla kvarterspizzeria i Torvalla.

– Jag slog verkligen i botten. Jag hade försökt döva smärtan inombords, men det spelade ingen roll hur mycket jag smällde i mig så jag kraschade totalt, berättar han.

– För mig handlade det om både alkohol och droger, men jag gör ingen skillnad på det. Alkoholen har blivit för accepterad och det förespråkas nästan att man ska dricka. Nu är man konstig om man inte dricker, om man dricker Cola på krogen i stället. Det är något som jag har märkt de här två åren. Och man ska kunna dricka socialt, men jag kan inte göra det. Jag har aldrig sett någon vits med att dricka en eller två öl, då kan jag lika gärna dricka kaffe i stället, säger Johan.

Efter att ha nått botten insåg Johan att han inte mådde bra av att leva som han gjorde. Då tog han tag i sitt liv och flyttade hem till Östersund. Här skrev han in sig själv på en behandling och har nu varit nykter i två år.

– Sen jobbar jag med det varje dag, med min drogfrihet, säger han.

I veckan släppte Johan den första singeln och videon från det kommande albumet ”Ingen-enkel-väg-ut”. Låten ”Tjena syrran” handlar om hans systers missbruk, och han skrev den när han själv var mitt uppe i sitt eget. Men nu är båda fria.

– Hon skäms inte för sin historia. Hon är stolt över den hon är och hedrad av både låten och videon. Och jag önskar att den kunde spelas på radion så hon fick höra den där också, säger Johan.

– Jag skrev första versen när jag bodde i Stockholm. Hon hade permission från behandlingshemmet och skulle åka och hälsa på vår familj i Hammerdal. Då var jag mitt i mitt eget missbruk och hade inte råd att åka. Jag skrev versen på natten när jag inte kunde sova, fortsätter han.

Skivans budskap är att det finns en annan väg att ta om man är fast i ett missbruk, och Johan vill att den först och främst ska nå ut till dem som är i samma situation som han själv var i när han skrev låtarna.

– Jag vill att de ska kunna känna ett slags stöd, att de inte är ensamma. Att lyssna på musik är för mig terapi på hög nivå och nu vill jag ge tillbaka för det är det jag kan göra, säger Johan.

– En del tänker att livet skulle ta slut om man slutade dricka och använda droger. För mig var det tvärtom. Det var då jag började ha kul på festivaler och träffa tjejer. Tidigare var man ju för full hela tiden, berättar han.

Till skillnad från många andra som tar sig ur ett missbruk fick Joha stöd av sina kompisar.

– De tyckte att det var bra, men tråkigt att jag försvann. Nu frågar de alltid om det är okej att de tar en öl när vi är ute och äter. Jag har känt dem sen jag var tio år gammal så vi är ju bröder, säger Johan.

Skivan som består av elva låt-ar släpps i mitten av januari på skivbolaget Grand Guerilla Recordings. Till sin hjälp har Johan haft Kape, Petter Theland och Robert Hallin. Han beskriver genren som singer/rapwriter.

– Det är min egen genre som jag har hittat på, säger Johan och skrattar.

– Skivan är helt självbiografisk och varje låt är ett kapitel i sig. Den handlar mycket om krossade hjärtan på olika sätt. Och om en väg tillbaka från ett missbruk. Det låter väldigt klyschigt, men det är så det är, fortsätter han.

Som det ser ut just nu kommer skivan först och främst att släppas på Itunes och Spotify, men det pågår förhandlingar om att släppa den i fysiska exemplar också.

Namnet ”Ingen-enkel-väg-ut” kommer från titelspåret på skivan som handlar om en väg som heter just ”Ingen-enkel-väg-ut”.

– Annars hade det blivit riktigt klyschigt, skrattar Johan.

Mer läsning

Annons