Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Jonsson: Äntligen sluter systrarna upp för barnafödande glesbygdskvinnor

Artikel 4 av 15
Karin G Jonssons krönikor
Visa alla artiklar

I veckan uppmärkssammandes den stundande nedläggningen av Sollefteå BB. Som en reaktion på detta meddelade ABF i Sollefteå att man skulle starta en studiecirkel om barnafödande i bil. Ett hjälp till självhjälp, menar man. Men det är också den enda reaktionen som kommit. Är ABF de enda som ställer upp för kvinnor i Norrlands inland när det behövs?

Annons

Det har alltid varit långa avstånd här. Och det har länge funnits barn som fötts i bilar utan barnmorskors närvaro här. Vi vet dock att mödradödligheten har minskat mer efter barnmorskornas inträde i förlossningen än vad antibiotikan har. Ändå känner många av oss till andragångsföderskor som fött i bilar. Det är bara tur att det inte är fler.

Otroligt nog inleddes ett upprop i sociala medier på instagramkonton som ofta diskuterar feminism och kvinnors livsvillkor. Jag tycker att det är extra fint att man äntligen backar upp glesbygdssystrar för kvinnors rätt till vård. Äntligen. Det är ett stort riskingrepp att föda ett barn. I staden och i landsbygderna. Ändå har uppropet och debatten #födelsevrålet tills nu handlat om fullbelagda och nedmonterade sjukhus i storstäder.

Läs om barnmorskan i Kall som blev första kvinna med kirurgisk utbildning

Problemet finns också i städer. Kvinnor skickas till helt annan stad för att föda. Hemmasjukhusen är fulla. Kanske är det i en bilkö till och med ännu större behov av kurs om att föda i bil? Men faktum är: problemet finns och har funnits länge i rural och urban miljö.

Vad gör vi åt det? Det är problem som finns hos både landsbygdsmänniskan och stadsmänniskan. Ändå är det mest bara skillnaden som uppmärkssammas. Att det är extra hemskt att föda själv på en grusväg som någon kallar "ett ingenstans" (fast det kanske för just den födande personen är ett någonstans, men långt till sjukhus). Att det är mest hemskt att föda i en bilkö mellan Uppsala och Stockholm i det vi vill kalla centrum men ändå långt till vård. Måste vi definiera vad som är jävligast?

Jag tycker att gravida kvinnor ska kunna sig trygga. För att uppnå det behövs politiska lösningar. För att nå dit kan jag bara applådera och hoppas att kvinnokampen fortsätter enad och att man försöker hålla varandra i hand. Att man ser och uppmärksammar olikheter och det märkvärdiga i de olika liven. Men att man kan gå stärkt tillsammans. Jag har saknat glesbygdens perspektiv i så många politiska analyser. Äntligen gästspelar den på instagram. Äntligen sluter systrarna upp för glesbygdskvinnor. Vi vet alla att det är för hemskt och orimligt. Nu behövs lösningar och förslag på förändring. Det är politikens uppgift. Instagramfeministerna har börjat visa sitt intresse, nu behövs också faktiska ageranden från politiker.

Alla artiklar i
Karin G Jonssons krönikor
Annons