Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Jonsson: Får Jockiboi göra stor konst?

Artikel 9 av 15
Karin G Jonssons krönikor
Visa alla artiklar

Först dokusåpa. Sedan kontroversiell blogg. Nu störst på Youtube och musikkarriär. Får Joakim "Jockiboi" Lundell förändras och får han skapa stor konst? Är han för evigt en oseriös "tok"?

Annons

Joakim Lundell,

Det är uträknat och byggt på ett sätt som ska locka till dans och lite lagom eftertanke. Eller så kan vi kalla det ett konststycke som låter dunkadunka. En kärleksförklaring i EDM. Precis som en roman eller film följer en dramaturgisk kurva. Jag talar om det som Joakim Lundell gör.

Det är fult att tycka radiodängor är bra, ännu värre att det är fin konst. Någon måttstock på bra och dålig kultur måste finnas, har vi tydligen enats om. Där drar radiodängan kortaste stråt. För en kreatör som Joakim Lundell är det extra svårt att bli erkänd. Förutom att han skapar i ett nytt medie som Youtube och skriver dansmusik som spelas på radio är han en före detta dokusåpadeltagare.

Det var inte ens i Big brother eller Paradise hotel eller Robinson han slog igenom, utan i Schulmanbrödernas ”Kungarna av Tylösand”. Inget socialt experiment, ingen öde ö att överleva på, inget partnersystem att spela psykologiskt spel med. Bara ren fylle-tv. Nu är samme man som slog igenom i alkoholunderhållningen ägare och kreatör på Youtubes största kanaler i Sverige. Tillsammans med frun Jonna är han störst. Och härom månaden släppte han en låt som välte topplistor och radiokanaler. Alla har hört ”All I need”. Temat var ologisk hormonsjukdom och att nå fram till andra människor. Det klingar inte direkt lättsmält och tomt. Men ändå ifrågasätter jag mig själv när jag nynnar med och samtidigt vänder ut och in på temat i låten: Kan jag tycka att det här är bra? Kan jag till och med tycka att det här är konst?

Carolina Gynning har gjort en liknande resa. Hon kanske inte verkar i det finaste skiktet, men är ändå erkänd konstnär och hennes verk i konstglas är storsäljare i de mest sofistikerade butiker. Hennes rykte har länge sammanlänkats med "Big Brother" och tv-sex. Vi har helt enkelt svårt att acceptera förändring. Dokusåpadeltagarna ska för evigt ligga i sina lådor och göra "tok". Inte skapa stort.

Det får mig att undra: får en dokusåpakänis göra stor konst? Får Jockiboi vara en stor konstnär eller måste han för evigt klassas som oseriös? Om det han gör når fram, om det han skapar görs i ett nytt forum där dialog med publik är primärt, är inte det vackert? Om det väcker stora känslor och stora analyser, är det inte viktigt?

Joakim Lundell har viljan att förändra. Han gör upp med fosterhemsplaceringar, trassliga familjeförhållanden och missbruk genom konst. Han belyser psykisk ohälsa med helt nya vinklar, mitt i en video med bild och ljud, en liten stund efter det händer.

Varför är inte det här sättet att skapa en kvalificerad skildring av psykisk ohälsa? Varför är inte det här vackert? För att det är ett dunkadunk gjort av en dator? För att en oljefärgklick är sannare än en youtubevideo?

För mig är det för dammigt om ångest för evigt gestaltas med endast "Skriet" och oljemålning.

Läs fler av Karin Jonssons krönikor:

Jag har lärt mig heja på svartas kamp men också att svära över "lappjävlar"

Varför jag stalkar Jon Olsson - eller Åresäsongen är slut i dubbel bemärkelse

Alla artiklar i
Karin G Jonssons krönikor
Annons