Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Jonsson: Mobbningen av Isabelle Strömberg är också jämtländsk kultur

Artikel 1 av 15
Karin G Jonssons krönikor
Visa alla artiklar

Vad är jämtländsk kultur? Konst, litteratur, musik och teater. Det ska vara riktig kultur enligt reglerna. Men det som Isabelle Strömberg utsattes för är också jämtländsk kultur.

Annons

Den tradition som formas av oss och inte utövas på en scen eller i en utställningshall: Hur uppmärksammas den? Inte som annan kultur åtminstone. Så vad är egentligen jämtländsk kultur? Det är Fia Gullikssons matpåhitt och Hoven Droven. Det är Kajsa Tuvas konst och det är Östersundsrevyn. Det är bygdekrönikor och lokala författare. Med mitt kulturredaktörsskap vill jag även ge plats åt den jämtländska kulturen som inte fått namnskylten kultur.

Det som Isabelle Strömberg berättar om är också uttryck för jämtländsk kultur. Hur hennes gymnasietid i Jämtland präglades av hat och trakasserier. Hennes skoldagar fylldes med rop i korridorer och på gågatan. Hånskratt när hon passerade och en oförståelse. Det är också jämtländsk kultur och om något en tradition som vi lärt oss att utöva.

Hon skrev, fotograferade och skapade en karaktär. Hon visade upp det för andra. Många besökte hennes webbplats. Hon sågs som framgångsrik bloggerska. Men i skolan möttes hon av andra beskrivande ord.

Det som väcktes i hennes klasskamrater och skolans andra elever är ett fenomen. Var det avundsjuka eller var det något annat? Det var i alla fall något som drabbade en stor skara unga människor i Jämtland. Det var nyss här där vi lever och det var starka känslor som uttrycktes.

Det hon visade upp på internet, en perfekt yta, ett sminkat ansikte, lockat hår och krispiga fotografier. Vad gjorde det med människor?

Jag skäms personligen som gymnasist som gick i korridorerna samtidigt som henne. Jag skrek inget. Jag skrattade inte. Men jag tillät det fortgå. Jag var del av en kultur som hånade en framgångsrik ung kvinna som gjorde sig känd, tjänade pengar och trampade ny stig. Hon skapade på sina egna premisser.

Är det ett småstadsfenomen som Isabelle själv tror? Eller är det något större? Bloggerskan Isabella Löwengrip "Blondinbella" vittnade om att hennes gymnasieskola helt frös ut henne när hennes blogg nådde framgång. Hennes liv är och var i Stockholm.

Smink och rosa klassar vi inte som maktindikationer. Isabelle Strömbergs framgång inom ett ämne som inte har status som vi är vana vid gjorde att starka reaktioner riktades mot en ung människa. Så vad är jämtländsk kultur? En del av den jämtländska kulturen verkar vara att se på unga kvinnors framgång med avsky.

Läs intervjun med Isabelle.

Alla artiklar i
Karin G Jonssons krönikor
Annons